11 Mart 2013 Pazartesi

Cama düşen masallar....









Bugün,  sevgili arkadaşım Nur'un da yaptığı birçok çalışmanın da sergilendiği, cam üzerine yapılan"Karma Resim Sergisi"nin açılışında çektiğim resimleri sizlerle paylaşmak istedim. Gerçekten masallar camla buluşmuş. Taşlar, yumurtalar, camlar, mankenler fırça darbelerinde can bulmuş adeta... Neler anlatıyor anlamak isteyene... Sergi 20 Mart'a kadar açık kalacak.
Nur'cuğum ve  tanımadığım herkesin eline emeğine sağlık... 

























Nevresim takımı diktim.

Standart  olmayan bir yatak için çarşaf takımı bulmakta zorlanıyordum. Türkiye standartlarında 160 lık yataklar genelde kullanılıyor ve genel olarak da bu yatak tipine uygun ürünler var. Battal adı altında olanlar bile uygun gelmiyor. Bu sebeple ben de dikmeye karar verdim. Yapar mıyım yapamaz mıyım derken toplamda 1 saatin içinde bitiverdi bile... 
Tabii bütün aşamalarında Duman Efendi büyük şaşkınlık ve merak ile yanımdaydı. Her zaman temiz çarşafların üzerinde uyumaya bayılır. Bugün de önce Duman'ın keyif pozlarını ve sonra diktiğim nevresim takımını  sizlerle paylaşmak istedim.  Hiç dikiş bilmeden birkaç deneme ile fena sayılmayacak bir performans bana göre... 


Vee Duman temiz çarşaflarda keyifte... 

 Temizlik, temizlik ....

 Ve nevresim takımım.. Herhalde en sevdiğim nevresim bu olacak, bir sonrakini dikene kadar....




Crepe cote

Yıllardır yaparım  bu tatlıyı. Hem çok kısa sürede olur, hem de tadı  ile konukları kavrar.
Bu sefer konuklara değil kendimize yaptım. Alel acele de yapınca aslında istediğim gibi de olmadı. İçini de fazla doldurmuşum anlaşılan bayağı tombalak çıktı resmi.
Malzemeler de yapılışı da çok kolay,
3 kişi için
1  su bardağı un
1 su bardağı süt
1 yumurta
1 tutam tuz ile yapılan klasik krep hamuru
muz
Her porsiyon için 1 çorba kaşığı bal
her porsiyon için bir avuç ceviz
1 paket krem şanti
1 bardak soğuk  süt

Krep hamurundan 3 adet büyük krep  pişiriyorum.( Artan krep hamurunu buzdolabında saklayabilirsiniz.)
krem şanti ve soğuk sütü önce düşük sonra yüksek devirde çırpıyorum. Bu arada ufak bir tüyo vereyim. Krem şanti paketlerini daima buzlukta saklarsanız soğuk süt ile karıştıracağınız zaman daha iyi bir performansa ulaşırsınız.
Hazırladığım kreplere önce bal sürüyorum. Sonra ufalanmış cevizleri üzerine koyuyorum. Muzu dilimleyerek orta kısma koyuyorum ve en son krem şantiden koyup  gevşekçe rulo yapıyorum. Üzerine de çikolata eritip  servis ediyorum. Bize afiyet oldu, size de olsun...




Salçalı sosis


Üsküdar iskelesi önündeki büfelerden geçerken alırdık salçalı sosisleri. Hep söylüyorum eskiden yapılanlar mı hatırlananlar yoksa eskiye özlem mi bilmiyorum ama ben de çok uzun zamandır alıp yapmadığım sosis ile eskileri yad edelim dedim ve Pazar sabahı için hazırladım.
Bir tatlı kaşığı tereyağ içine bir çorba kaşığı domates salçası bir çorba kaşığı da acı ve tatlı biber salçası koyup kavuruyorum. Sonra su ekliyor ve sosislerle birlikte bir süre bu şekilde pişiriyorum. Bir tutam şeker, bir çay kaşığı sirke, tuz ve kekik koyuyor ve servise sunuyorum.
Afiyet olsun...

Kuş yuvası


Malzemeler:
Kişi sayısı kadar sandviç ekmeği
Yumurta
1/2 kg ıspanak
1 orta boy soğan
Her bir yuva için 1 çay kaşığı tereyağ
Üzeri için kaşar peyniri rendesi
Tuz, Karabiber
Yapılışı :
Önce  ayıklanmış ve yıkanmış ıspanakları  ince doğrayarak soğan ile kavuruyorum. Ekmeklerin tepe kısmını oyarak çıkartıyor ve içine hazırlamış olduğum ıspanaklardan koyuyorum. Ispanakların arasına bir çay kaşığı tereyağını da bırakıyorum.  Ispanakların üzerine yumurta kırıp  tuz ve karabiber ekip fırına koyuyorum. Bir süre sonra çıkartıp kaşar rendesini de üzerine ve kenarlara koyup tekrar fırına sürüyorum. Üzeri kızardığında servise hazır demektir. Kuş yuvanız hazır....

Tavuk tantuni

Malzemeler : 
4 kişi için 
8 parça tavuk kalça ( kemikleri çıkartılmış ve olabildiğince küçük küp şeklinde doğranmış)
2 orta boy domates ( Küp doğranmış ) 
6 adet sivri biber (İnce doğranmış) 
1 tatlı kaşığı biber salçası acı
Tuz
Karabiber
Kekik 
bir tutam sarımsak tozu 
Zeytinyağı
Yapılışı:
But bölgesi daha yağlı olduğu için lezzeti de oldukça etkiliyor. Bu sebeple hep but bölgesinden kullanıyorum.
Zeytinyağında  sarımsak tozu ile birlikte tavukları kavuruyorum. Tavukların kavrulmasından sonra sırasıyla biber, domates, salçayı koyup domatesin suyu çekmesi ile baharatları  ekliyorum. Dürüm için kullanılacak yeşillikleri de ayrı bir sunum tabağına koyup dürüm ekmeleri ile servis ediyorum... 
Afiyet olsun.. 





Gazoz kapağı böreği


Börekten arta kalan parçaları gazoz kapağı ile kesip aralarına sosis koymak suretiyle kürdana dizince işte atıştırmalık nefis bir börek ortaya çıkıyor.
Yalnız pişerken dağılmaması için başlangıç ve bitiş yerlerine sosis koymanızda fayda var. Yoksa pişerken yufkalar kendini kızgın yağa bırakıveriyor...Tecrübeyle sabittir...
Afiyetle...

Yoğurtlu pancar


Pancar ile ilgili daha önceki yazımda birçok faydasından bahsetmiştim. Sofralardan eksik etmemek lazım.
Bu sebeple pancar tarifleri de ardı arkasına geliyor, gelecek...
Bu sefer  haşlanan pancarları ezdim ve sarımsaklı yoğurtla servis yaptım...
Renk şahane , tat muhteşem oldu. Size de afiyet olsun...

Limon sepeti


Davet masanız bir yerinde güzel bir sunum yapmak isterseniz belki bu limon sepeti size yardımcı olur.
Güzel günlerinizde sofralarınızı süslesin...

Şekerpare



Malzemeler:
2 çorba kaşığı dolusu tereyağ ( oda sıcaklığında ) Margarin de kullanılabilir.
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yumurta
1 çay bardağı yoğurt
1 su bardağı irmik
1,5 su bardağı un
1 kabartma tozu

Şerbeti için:
3 su bardağı şeker
3 su bardağı  su
Yarım limon suyu

Yapılışı :
Önce şerbeti hazırlıyor ve soğutuyorum. Çünkü şerbetin soğuk kurabiyelerin sıcak olması gerekiyor. 
Kurabiyesi için tüm malzemeyi karıştırıp olduıkça yumuşak bir hamur yapıyorum. Bu hamurdan  ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye diziyorum. Orta kısımlarına fındık batırıyorum. Fındığın batırılması ile alana yayılıyorlar. Sonra 180 derece fırında altı ve üstü pembeleşene kadar pişiriyorum. 
Fırından çıkarttığım kurabiyerlin üzerine şerbet döküp bekletiyorum. biraz dinlendikten ve şerbeti emdikten sonra şekerparelerimiz hazır.
Kurabiyelerin üzerine yumurta sarısı sürülebilir. Bu birraz daha parlak bir pastane görüntüsü oluşturuyor.
Kurabiyelerin ortalama 20 dakika da pişmesi gerekli.
Şeker gibi tatlı günler dileğiyle afiyet olsun. 
BlogOkulu Gadgets