5 Mart 2015 Perşembe

Örgü poğaça


Malzemeler:
1  yemek kaşığı kuru maya
2  su bardağı ılık süt
2 yumurta ( bir tanesinin sarısı üzeri için ayrılacak)
2 çorba kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı  zeytinyağı
1 çorba kaşığı tereyağ (yumuşamış)
Aldığı kadar un ( yaklaşık 6 su bardağı kadar)

İçi için ;
İstediğini türde peynir ve yeşillikler ( nane, taze soğan, dereotu, maydanoz) ve  kırmızı biber isteğe göre

Yapılışı:
Ilık sütün içine mayayı ekleyip karıştırdım ve tüm ıslak malzemeleri ekledim. Sonra unu ekleyerek yoğuruyorum.  Mayalanması için yaklaşık 1 saat bekliyorum. Sonra hamurdan bezeler yapıp merdane ile oval şekilde yaklaşık 20 cm civarında açıyorum. Orta kısmına uzunlamasına peynirli harç  koyuyorum. Yanlarını bir cm ara ile aşağıya kadar kesiyorum. sonra en baştan başlanarak kestiğim parçaları birbirinin üzerine gelecek şekilde orta harcı kapatıyorum. ( umarım anlatabilmişimdir )
Sonra tepside de mayalanması için bir süre bekliyor ve ısınmış fırında 200 derecede üzerine yumurta sarısı sürerek pişiriyorum.
Afiyet olsun...

Limonlu kek



Malzemeler:
4 yumurta
1 su bardağı şeker
yarım çay bardağı limon suyu
1 limon kabuğu rendesi
1 su bardağı süt
1 su bardağından iki parmak eksik yağ
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Üzeri için:
1/ 2 su bardağı limon suyu
1/2 su bardağı su
2 yemek kaşığı nişasta
1 yumurta sarısı
4 yemek kaşığı şeker ( isteğe göre şeker arttırılabilir)

Yapılışı:
İyi bir kek için tüm malzemelerin oda sıcaklığında olması gerekir. 4 yumurtayı şeker ile min 7 dakika çırpıyorum. Sonra yağ, süt, limon suyu ve limon rendesi eklenip kısa bir süre karıştırıyorum. Kuru malzemelerin hepsini eleyerek ekliyorum ve yağlanmış kalıpta 175 derecede önceden ısıtılmış fırında pişiriyorum.

Sosu için ise tüm malzemeyi ocağa koymadan iyice karıştırıyor ve karıştırmaya devam ederek koyulaşana kadar pişiriyorum. Biraz ılındıktan sonra pişirdiğim, soğuttuğum kekimin üzerine döküyorum.
Yemelere doyulmuyor. Siz de deneyin pişman olmayacaksınız...
Afiyet olsun...


Farklı bir kurabiye şekli


Evde epeydir duran elmalar artık yüzüne bakılmayınca kurabiyeye dönüşür bizim evde...
Paylaşımlarda epeydir gördüğüm ve imrenerek baktığım, limon sıkacağının iç kısmının kalıp olarak kullanılması fikrini uygulamak için bulunmaz bir fırsat diye düşündüm. Hemen işe koyuldum.
Kurabiye hamuru için ;
2 çorba kaşığı ( çok dolu dolu ) tereyağ
3/4 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı ( büyük boy) pudra şekeri
2 çorba kaşığı buğday nişastası
bir fiske tuz
1 çay bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un

Hepsini karıştırarak bir hamur yapıyorum. Hamur oldukça yağlı ve kulak memesi yumuşaklığında.
İçi için istediğiniz harcı kullanabilirsiniz. Ben elmaları rendeledikten sonra iki kaşık şeker ile pişirdim ve içine üzüm attım. Ceviz de koyabilirsiniz ama ben bu sefer koymadım ama tarçın ekledim.
Sonra limon sıkacağının iç kısmına streç film  koyup hamurdan aldığımız parçaları buraya yerleştiriyor, içine iç harcını doldurup ağzını kapatıyorum. Sonra etrafındaki streç film ile kalıptan çıkartıp tepsiye ... 175 derece sıcak fırında üzeri ve altı pembeleşene kadar pişiriyorum.
Sonrası kısa sürede tükendi.... Afiyet olsun.

Duman'ın doğum günü...

Bu yakışıklı, 4 yıl önce evimizin altında mahallemizin vahşi güzellerinden birinin yavrusu olarak doğdu. 4 kardeşi vardı. Hangisini alacağız konuşmaları yapıp uzaktan severken ve annelerinden sütten kesilmesini beklerken bile başta annesi olmak üzere hepsinin genlerinde vahşilik vardı.
O zamandan beri kendini sevdirmekten hoşlanmayan  ama sevilmek de isteyen ömrümüzde gördüğümüz en tırsık kedi bu diyebilirim. Antenleri, bıyıkları o kadar uzun olunca algıları da çok açık.

Bize kendini çok sevdirmese de bizi sevdiğini biliyoruz...
Biz de onu seviyoruz.
İyi ki doğdun Duman efendiii..









Sökmeli bere....

Buradan  videoyu  izlediğimde hemen yapmalıyım dedim. son aşaması oldukça zevkli. mutlaka denemenizi öneriyorum. Video için de sonsuz teşekkürler. benim yaptığım bere fotoları da burada... 
Sevgiyle kalın... 






Saç örgülü boyunluk modeli



Kış bitmeden bunları yayınlamam lazım.  Çok birikmiş. 
Bir mağazadan aldığım boyunluğun aynısından farklı renklerde ördüm. 

Narçiçeği rengini hem kendime hem de arkadaşıma ördüm. 



Bunu bebe yününden ablama ördüm.
Bu simli yün ile ördüğüm siyah boyunluğum.
Siz de kolaylıkla yapabilirsiniz. 50 ilmek başlıyorum.
10 haraşo/2 düz/(2 haraşo/4 düz/2 haraşo)*3/ 2 düz /10 haraşo
Hepsi bu kadar.
Saç örgüsü ise her 8 sırada bir yapılıyor.
Umarım modeli kullanırsınız. Sevgiyle kalın...

Kadife yün ile boyunluk



Bebeklere yönelik örgülerin yapıldığı Kadife yünlerden bir tane vardı elimde. Haraşo örgü bu yünde çok fiyakalı duruyor. Yumuşacık ve acayip de sıcak tutan bir yün bu.  1 saatte ördüm ve bitti.
Şimdi elimin altında hemen boynuma geçirdiğim çok güzel bir boyunluğum var.
Sizde deneyin.. Sevgiler...

Herse

Fırından geldiği gibi resimledim.
Zira çok kısa bir süre sonra bu hali görüntülemek mümkün değil.
Daha önce duyduğum farklı versiyonlarını da tadımladığım HERSE ile yerinde  yapılışı ile ilk tanışmam diyebilirim.
Fırınlarda  yapılıyor.
Parça  kuzu et ve buğday( yarma) ana malzemesi. Sonra tuz ve su. Bu kadar gibi gözükse de bu kadar kolay değil. Yaklaşık 8 -10 saat pişiyor. Tabii bu süre içinde de suyunun takip edilmesi gerekiyor.
Özellikle bayramlar ve özel günlerde, ailelerin toplandığı zamanlarda yapılıyormuş.
Sabah yeniyor. Bu şekilde bir kültür var Akşehir'de.
Bu zamanlarda fırınların önünde  herse tencere kuyrukları oluşuyor.
Çok garibime gitti ilk gördüğümde. Fırının önüne tencereler üzerine isim yazılarak bırakılıyor. sabah da yine  aynı sırada alınıyor.
Fırıncının müşterisi bittiğinde  fırının sıcaklığı ve sabaha kadar süren ısısı ile herse tencereleri içeri sürülüp arada suları kontrol edilerek pişiriliyor ve dayanılmaz bir lezzet çıkıyor buradan. Fırıncı gece  gelip tencereleri kontrol ettiği için de fırıncı için zahmetli bir iş bu.
Sabah sabah yenir mi demeyin gördüğünüz manzara karşısında beklemek pek mümkün  değil.

Akşehir ile ilgili kapsamlı bir yazı zaten yayınlayacağım.Herse'ye "önden buyurun" dedim sadece...
Afiyet olsun...

Bu da dikişli boyunluk modeli


İki ayrı parça olarak örülen ve birbiri içinden geçerek yapılan bu boyunluk  duruşu ile tam not alır. Ben orta kalınlıkta bir ip kullandım ve ipin üzerinde belirtildiği numarada şiş ile düz örgü olarak ördüm.  50 ilmek ile başlanıyor, 12 sıra düz örgüden sonra  50 ilmek ikiye ayrılıp her biri ayrı olarak 12 sıra örülüyor. Sonra tüm ilmekleri birleştirip 12 sıra örülüyor. Bu şekilde 3 delik açılmış oluyor. Bu parçadan iki tane örülüyor. tamamlandığında birleştirme kısmı  oldukça keyifli. İki ayrı parça üst üste koyuluyor.  Bu aşamada çengelli iğne ile sabitlemek çok faydalı. Alttaki parçanın ilk boşluğundan üstteki parça geçiriliyor.  Sonra üstteki parçanın ilk boşluğundan alttaki parça ve boşluklar bitene kadar birbirinin içinden geçirilerek tamamlanıyor. Uclarını gizleyerek dikiyorsunuz.
Herkes yapabilir yaniii... Hadi bakalım...  



Buradan   takip edebilirsiniz. Teşekkürler...
BlogOkulu Gadgets