23 Mayıs 2013 Perşembe

Peynir ekmek

Ara öğünlerin vazgeçilmezi bu  benim için.
Özellikle saat 16.00- 17.00 aralığında yıllardır bir dilim ekmek ve biraz peynir ara öğünüm akşam yemeğinde yemeğe saldırmamak için  hayat kurtarıcıdır.
Tulum peynirini biraz ceviz,biraz zeytinyağı ile çeşnilendiriyorum.  Sonra dilimli tost ekmeğini bardak ile yuvarlak kalıpta çıkartıyorum ve merdane ile iyice inceltiyorum. İncelen daire ekmekleri muffin kabına koyup kızartıyorum. Kızaranların içine peynirli harçtan koyuyorum . Afiyet olsun.


Portakallı çikolata glazürlü kek

İşte tam da bu ağacın portakallarından yaptığım bir kek bu.

Bu ara bir sürü portakallı tarif gelecek demiştim bir önceki yazımda...
Buyurun bakalım bir tanesi işte aşağıda...

Malzemeler :
2 yumurta
Yarım  su bardağı şeker
Yarım su bardağı portakal suyu
1 çay bardağı sıvı yağ
1.5 su bardağı un
Yarım paket kabartma tozu
Portakal kabuğu rendesi
Üzeri için :
Portakal dilimleri ve 1 paket  Dr. Oetker çikolata glazür
Yapılışı:
Yumurtayı şeker ile yaklaşık 10 dakika çırpıyorum. Sonra içine portakal suyu ve yağı ekleyip kısa bir süre daha döndürüyorum ve kuru malzemelerin tamamını ekleyerek yağlanmış kek kalıbında,180 derece fırında pişirmeye alıyorum.
Pişen kekin üzerine glazürü döküyorum ve portakal dilimleri ile süslüyorum.

Portakal şekerlemesi

Her zaman bayıldım bu şekerlemelere. Hatta İstanbul'da sanıyorum ki Şişli'de bir dükkan vardı. Ufacık bir yer. Her geçişte özellikle  incir şekerlemelerinden almak isterdim.
Acayip severim yani...
Sonuçta bir sürü portakalın tüketilmesi ile ilgili arayışta iken bu şekerlemelerden yapmak fikrini buradan aldım. Öncelikle güzel tarif için teşekkür ediyorum.
Sonra da hemen tarife geçiyorum.
Malzemeler :
Orjinal tarifte 6 portakal verilmesine karşın ben  8 portakaldan yaptım.
 3.5 su bardağı şeker
1 su bardağı portakal suyu
1.5 su bardağı su
Yarım limon suyu ( ben kullanmadım )
Yapılışı:
Portakalların kabuklarını dilimler halinde soyduktan sonra  bir cm eninde şeritler kestim. Bunları 2 dün üzerien bir ağırlık koyarak ve her aklıma geldiğinde suyunu değiştirerek 2 gün beklettim. ( orjinal tarifte 8 saat yeterli denmiş ama ben 2 gün beklettim)
Sonraki aşama portakal kabuklarının tencerede 5 dakika kaynatılması ve her bir kaynamadan sonra suyunun değiştirilerek bu işlemin üç kez tekrarlanması.
Bu aşamada da başarıyla atlatıldıktan sonra  suyu, portakal suyunu ve  şekeri bir tencerede karıştırdıktan ve pişmeye aldıktan sonra kabukları bu suyun içinde suyunu çekene kadar pişirmek.
Suyunu çektikten sonra yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye aralıklı olarak diziyorum ve soğutuyorum. Aslında bu aşamadan sonra 100 derecelik fırında 20 dakika kurutulması gerekliymiş ama ben bu işlemi atladım çünkü hava bayağı sıcak olunca benim portakal kabukları istenilen düzeyde oldu.
Kapalı bir kapta buzdolabında saklanması tavsiye edildiğinden ben de öyle yaptım . Artık süslemeler için portakal şekerlemem var. Tabii gide gele yemekten keklere pastalara kalırsa ....
Biraz meşakkatli ama sonuç çok başarılı. Tekrar tarif için teşekkür ederek sevgiyle kalın diyorum...


Bolones sos

Bizim evin hallerinde bir numarada gelir bu sos.
Hele ki makarna canavarı  bir koca ve oğul ile birlikte olunca  orjinalden biraz sapma ile kendi kimliğimizde bir sosa dönüştürdük bolones sosu..
Sevgili kocam Bologna seyahatinden dönüşünde bu sos ile servis edilen makarnanın spagetti değil de tagliatelle olduğunu  söylediğinden beri ben de bu sosu daha bir özenerek yapıyorum diyebilirim.   Aslında her zaman tagliatelle ile değil bulduğum her makarnayla da servis edebiliyorum. Yani her türlü gider bu sos.
Ayrıca bu  sosu hazırlayıp buzluğa koyabilir ve istediğinizde kullanabilirsiniz.

Malzemeler:
Yarım kg kıyma
1 büyük soğan
2 çorba kaşığı zeytin yağı
1  büyük boy havuç
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
muskat rendesi
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı ketçap
1 diş sarımsak
bir tutam kekik
1 su bardağı sıcak su
Yapılışı:
kıymayı zeytin yağında  içine soğanları ekleyerek kavuruyorum. Bir diş sarımsağı da ekliyorum. Havuç rendesini ve salçaları da ekleyip pişiriyorum. Bir su bardağı sıcak suyu da ekleyip baharatlarını kmoyuyorum ve suyunu çekince kapatıyorum.
Bu haliyle bile içine ekmek düşürülerek(!) yenebilir...
Afiyet olsun...
BlogOkulu Gadgets