21 Mayıs 2013 Salı

İrmik Helvası

Aslında  geçen hafta Kandil diye yapmıştım ama yayınlamayı unutmuşum. 
Bire de bunu yaparken başıma neler gelmedi. ( Yemeklik tereyağı koymuşum yanlışlıkla ama Allah'tan fark edilmedi. )
İşte tarif geliyor...
Malzemeler: 
2 su bardağı irmik 
200 gr tereyağ 
1 su bardağı su 
1 su bardağı süt 
1 su bardağı şeker 
Tarçın 
Yapılışı: 
Tereyağını eritip içine irmiği koyuyorum ve kavuruyorum. Önemli olan iyi kavurmak ( yakmadan ). Ayrı bir yerde su, süt ve şekeri karıştırıp soğuk olarak hazır bulunduruyorum. Kavrulmuş ve rengi değişmiş olan irmiğin üzerine sütlü karışımı döküp karıştırıyorum.  Suyunu çekip göz göz olduğunda altını kapatıp helvanın üzerine bir avuç toz şeker serpiyor ve kapağını demlenmesi için kapatıyorum. 
İstenirse üzerine tarçın serpilebilir. 
Sunum için farklı öneriler  verebilirim. Silikon kek kalıplarını şekil vermekte kullanabileceğiniz gibi bir kaseyi kullanıp kasenin ortasına da maraş dondurmasından bir top koyarak farklı bir karışım elde edebilirsiniz. ) 
Afiyet olsun... 



Karnabahar kızartması


Malzemeler:
Karnabahar
Tuz
2 yumurta
kızartmak için zeytinyağı
Yapılışı:
Karnabaharı yıkayıp çiçeklere ayırdıktan sonra buharda pişiriyorum. Tam pişmesine gerek yok, bir miktar diri kalırsa  iyi olur.
Haşlanmış karnabahar çiçeklerini yumurtaya bulayıp kızgın yağda kızartıyorum. Sarımsaklı yoğurt çok yakın arkadaşıdır. Tavsiye  ederim. Afiyet olsun...

Quesadilla


Meksika'nın muhteşem lezzeti. Daha önceleri hep  tavuklusunu yapmıştım ama bu sefer yaptığımda antrikot kullandım. Oğlum ve eşim nefis olduğunu söyledi. Yapılışı da  çok kolay aslında. İki aşamada pişiriyorum. Birinci aşama iç malzemesi, ikinci aşama tortilla ekmeği ile iç malzemesinin buluşması... 
Malzemeler: 
Kaç kişi için yapılacak ise her bir kişi için 1 dilim antrikot ve 1 tortilla ekmeği ( ben iki kişi için yaptım) 
1 jülyen  doğranmış soğan 
1 kapya  vweya california biberi 
2 sivri biber
1 havuç 
tuz, 
karabiber,
Kimyon,
Muskat 
1 tatlı kaşığı soya sosu
zeytinyağı 
İsteğe bağlı  miktar acı biber 
Kaşar peyniri rendesi 
Yapılışı: 
Soğanı karamelize edip içine ince şerit olarak  kesilmiş etleri ekleyip soteliyorum ve sebzeleri de ekliyorum. 
Hepsi sotelendikten  ayrı bir yağlanmış  tavada tortilla ekmeğini ısıtıp yarısına kaşar rendesi koyuyor ve karışımın yarısını kaşarın üzerine yayıyorum. Karışımın üzerine yine kaşar serpiyorum ve tortillanın diğer yarısını kapatıyorum. Oluşan yarım daireyi arkalı önlü kısa bir süre pişiriyorum. Kaşar eriyince iç malzemesini tutuyor. ( Aslında kaşar yerine hamburger peynirlerinden kullanmak daha doğru olacaktır ancak bende yoktu kaşar ile de fena olmadı) 



Ve servise hazır. Afiyet olsun.

Uyuyan güzel düşmek üzere....

Dün akşam  televizyon seyrederken yanımıza ilişip  uykudan bayılıyor  olmasına karşın gelen seslerden tedirgin olup diken üstünde dururken çektim bu fotoğrafları. Biraz direndi ama sonra daldı uykuya. Aslında kuş uykusu dedikleri uyku bu. Yarı kulak çevreyi de dinliyor ama daldığında düştü düşecekti. Kayıp düşermi diye beklerken uyanıverdi... İşte bizim uyuyan güzelimiz Duman... 









Çıralı'dan sevgiler....

Pazar günü Çıralı'da kuzenimin eski eşinin yaptığı bahçeye gidip onlarla birlikte olduk. Gidiş yolundan birkaç resimle başlayayım önce. Her zaman bu yöne  yolculukların keyifli olduğunu belirtirim. Sol tarafta pırıl pırıl bir deniz ve sağ tarafta muhteşem bir yeşillik arasında ciğerlerinize dolan bir çam kokusu ile yaparsınız yolculuğunuzu...



 Bahçeye ulaştık ve epeydir gitmediğimiz bahçenin son halini görünce bayıldık diyebilirim.





 Kocaman bir malta eriği ağacı karşımızda duruyordu ve bir tane yediğimizde sarhoş olduk adeta. Ben yıllardır bu kadar güzel bir  yenidünya yememiştim. Gün içinde kaybolanları ağacın altında bulduk!








 Portakallar da enfesti. Sağolsun peter dönüşte  bir sürü portakal verince iki gündür neler yaparım diye düşünüyorum ve bir sürü portakallı tarifler yayınlayacağım...


 Kocaman olmuş bir limon ağacı ve içindeki kocaman limonlar...







 Vee dutlar...



 Uzun zamandır görmediğim  sevgili kuzenimle çok keyifle bir yemek yedik ve hasret giderdik...
Bize közlenmiş patlıcan, közlenmiş kapya biber ve yeşil biber ile bir patlıcan salatası hazırladı. Közlenmiş tüm malzemeleri içine zeytinyağı, bir  diş sarımsak,  bir kaşık sirke, tuz ile çeşnilendirip blendırdan geçirdi ve özel olarak eşi Peter'in aldığı soğan  sapı ve kırmızı biber ile süsledi...



 Sevgili yengem de bizim aile bezelyeyi çok sever diye bir zeytinyağlı bezelye yapmış, parmaklarınız yersiniz.





Son olarak dutlarla gezi notlarımı finallemek istiyorum... 





Bileklik - Kumihimo no 31


You tube'da gördüğüm ve yapılışı oldukça ilginç gelen bir bileklik modeli bu. Aslında bu iş için özel bir aparat da var ama çok basit haliyle yapılışı da gösterilmiş.  Keyifle yaptığım sonucundan da çok memnun kaldığım bir teknik oldu bu. Kumihimo deniyor bu modele. İlk denemeyi yaptım. Devamı da yolda... 

Önce aparatı hazırladım. Bir daire çizip kestim.
İşaretlediğim yerlerden kestim.
İplerin hepsini ucundan bir düğüm atarak düğümü dairenin ortasından geçirdim ve ipleri açtığım çentiklere geçirdim. Bu modelde yedi ip kullanılıyor ve sekizgenin bir çentiği boş kalıyor. Boş kalan çentiği 0 kabul edip iki çentiği atlayarak üçüncü çentikteki ipi 0 noktasına takıyorum. Bu sefer taktığım yerdeki  başlangıç noktası ( sıfır noktası oluyor ) Sıfır noktasını hep yukarı doğru tutup üçüncü ipi sıfır noktasına takarak örüp gidiyorum.
Oldukça zevkli. ( Hatta bunu yaparken bir ara beni dikkatle izleyen oğlum da aldı, o da yaptı)
Dairenin arka tarafından bu şekilde bir örgü uzuyor.

Bileklik boyutuna girince bağlantı aparatlarını takıp bilekliğimi bitirdim.

Sizce de güzel değil mi ?
Bileklik No 31
BlogOkulu Gadgets