7 Şubat 2013 Perşembe

Adrasan'da maydanoz salatası


Adrasan Türkiye’nin en güzel sahillerinden bir yer. Küçük tatil kaçamaklarında da bizim uğrak yerimiz.  Denizin temizliği, dinginlik ve her gittiğimizde bizi kucaklayan huzur için, yoğun çalışma temposunun ortasına denk gelen zamanlarda mutlaka bir fırsat yarattık şimdiye kadar.





Kısa süreli olduğu için de hep tadı damağımızda kaldı. Balık ve rakı sofralı Akdeniz akşamlarının birinde ve bir güzel pansiyonda bu maydanoz salatası önümüze geldi. Belli ki çeşit olsun diye uydurulmuştu. Çok basit gözükse de çok lezzetli olmuştu. Ben de hem o günleri yad edeyim ve bu kış gününde yaz ayının güzelliklerini   hatıralarımızda canlandırayım diye yaptım maydanoz salatasını. Kışın da C vitamini almış olduk bahaneyle. 
Keyifle , afiyetle..
Malzemeler: 
Bir demet maydanoz
1 adet kırmızı biber
Yarım çay bardağı kırık pirinç
1 limon
1 tatlı kaşığı zeytinyağı


Yapılışı:
Pirinçler az suda tuzla haşlanır. Maydanozlar yıkanır ve kurutulur. İnce kıyılır. Biber küçük küpler haline doğranır. Hepsi karıştırılır ve tuz ile tatlandırılır. Limon ve yağ ile karışması sağlanır.
Afiyet olsun.



Zeynep'in muhteşem ıslak keki

Zeynep'in tam da sıkı bir diyet gününde ikram ettiği  bu ıslak keki  yemekle yememek arasında gitgellerimle mücadele ederken bir çatalla başlayıp yarım parçayı saniyeler içinde yok etmemden anlaşılabilir ki bu başka birşey.....Daha önce yediklerim neymiş?
Böyle bir lezzet yok gerçekten.

Islak kekleri yaparken  klasik tarifte içinde kullanılan malzemelerden bir su bardağı alıp piştikten sonra üzerine dökülmesi durumu her zamana fiyasko bana göre. Yumurta kokusu engelenemiyor.
Burada ise üzeri için başka bir sos hazırlanıyor.
Zeynep'ciğim eline sağlık diyor ve  senden öğrendiğim bu tarifi müsadenle paylaşıyorum.



Malzemeler:
4 yumurta
1.5  su bardağı şeker
1  su bardağı süt
1 su bardağı zeytinyağı
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2.5 su bardağı un
1 paket  kakao

Üzeri için:
2 paket (80*2) bitter çikolata
2 paket krema ( 1 paket krema ve bir bardak süt de olabilir)

Yapılışı:
Yumurtayı ve şekeri mikser ile min 7-8 dakika çırpıyorum.  İyice havalanıp kabarıp, rengi beyazlaştığında bir bardak sütü ve yağı koyuyorum. Birkaç devir daha karıştırıyorum. Unu ayrı bir yerde eliyor ve içine kakaoyu, vanilya ve kabartma tozunu da ekliyorum. un karışımını ekleyerek bir süre daha düşük devirde karıştırıp yağladığım ve üzerine yapışmaması için şeker serptiğim  büyük kare borcama döküyorum. Isınmış olan fırına  koyuyorum.
Üzeri için  bir tencerede çikolata ve kremaları ısıtarak karıştırıyorum. Kek pişene kadar erittğim bu karışım soğuyor.
Fırından çıkan kekin kesiyorum ve üzerine bu karışımı döküyorum.
Ve mükemmel bir lezzet ile tanışma vaktidir. Afiyetler olsun...

Dağ kekikli tavuk sote

Pazardan bir demet taze kekik aldım geçen hafta. Mutfakta cam önüne koydum ve mis gibi kokuyor. Ben de bazı yemeklere buradan alıyorum ve taze taze kullanıyorum.
İşte yoğun bir günün ardından, kalça bölümünden sote yaptırdığım tavukları, zeytinyağı, biraz tuz, bir kaşık biber salçası ve taze kekik ile  wok tavada pişirdim.
Emin olun çok kısa sürede çok lezzetli bir yemek oldu. Bu tarifle ilgili ölçü vs. vermek istemiyorum. Tamamen evdeki malzemeler ve yiyecek kişi sayısına göre kendiniz yapabilirsiniz. Sadece dağ kekiğine bir yerde rastlarsanız mutlaka alın  kullanın. Farkı hissedeceksiniz.

Çok şekerler!



Çocuklar her zaman çok sever şekerleri. Bırakın çocukları ben bile bu yaşımda bayılıyorum. Sevgili dostlarımızın çocukları Elif Beril ve Engin Deniz  akşam gelecek diye de hazırlık yaparken elime gelen şeker paketlerini de onlar için bu şekilde hazırladım. Yemek bitiminde de masanın üzerinde yerini alınca özellikle Beril'in çok hoşuna gitti. Elimdeki şeker paketleri az olunca biraz dağınık oldu ve içindeki portakal da maalesef görünüyordu. Biraz daha sık olunca daha güzel olacak sanki...  






BlogOkulu Gadgets