27 Aralık 2012 Perşembe

Tahinli kurabiye



Tahin, hem tatlılarda hem de tuzlularda kullanılan çok özel bir yiyecek.
Bu kurabiyeyi ilk yaptığımda bayağı endişelendim. Hamur bir türlü birleşmiyor zira.

Ama değişik denemelerden sonra dondurma kaşığı kullanmak  çok kolay oldu. Denemelerim sırasında değişik kalıpları da kullandım ama en sağlıklısı bu oldu.
Tadı gerçekten muhteşem.
Malzemeler:
1 su bardağı toz şeker,
1 su bardağı tahin,
4 su bardağı un,
150 gr tereyağı,
1 yumurta,
1 paket vanilya

Yapılışı:
Şeker ve tahini bir kapta şekerin erimesi için çırpıyorum. Ayrı bir kapta unu eleyerek içine vanilyayı tereyağını ve 1 yumurtayı koyuyor,şeker ve tahin karışımını da ekliyorum. Hamur olmaya aday oluncaya kadar yoğuruyorum. Yaklaşık 10  dakika dinlendirip dondurma kaşığı ile yağlı kağıt serilmiş tepsiye diziyorum. 175 derece fırında alt kısmının  rengi değişene kadar ortalama 15 dakika pişiriyorum. Sıcakken çabuk dağıldığı için bir spatula yardımı ile kontrol yapmanızı tavsiye ederim.
Soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.


Havuçlu Kabak Şahane


Malzemeler:

3 Adet orta boy kabak,
5 Adet orta boy havuç,
1 su bardağı ceviz,
1 su bardağı süzme yoğurt,
2 diş sarımsak,
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz.

Yapılışı:
Kabakları ve havuçları rendeleyerek zeytin yağında tuzu da ekleyerek kısık ateşte hiç su koymadan pişmeye alıyorum.
Tencere kapağı kapalı olursa su koymanıza da gerek kalmayacaktır.
Pişen havuç ve kabaklar soğuduktan sonra yoğurt ve cevizler ekleniyor. Servise hazır!


Yılbaşının da yaklaştığı şu günlerde "Kabak - Havuç Şahane" sofranızda güzel bir meze olarak yerini alacaktır. Ayrıca yaz ve kış her zaman davet sofralarında da vazgeçilmeziniz olacaktır.

Sevgiyle kalın....

Çikolatalı Kurabiye



Malzemeler:
2 adet 80 grlık bitter çikolata,
1,5 çay bardağı toz şeker,
2 çorba kaşığı ( Dolu dolu ) tereyağ,
1 yumurta,
1.5 su bardağı elenmiş un,
1/2 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
Damla çikolata

Yapılışı:
Çikolata benmari usulu tereyağ ile birlikte erityorum.. Devamlı karıştırıyorum.Ayrı bir yerde  önce yumurtayı çırpıyor, sonra da şekeri ekleyerek bir süre daha çırpıyorum. Eriyen çikolatayı şeker ve yumurta karışımının  içine koyuyor ve karıştırmaya devam ediyorum. Unu eleyip kabartma tozu ve vanilyayı da ekleyerek tüm malzemeyi birlikte karıştırıyorum.
Damla  çikolatayı da ekliyor  ve ceviz büyüklüğünde parçalar alarak yağlı kağıt dizilmiş tepsiye aralıklı olarak yerleştiriyorum. Yaklaşık 10 dakika 180 derece ısıdaki fırında pişiriyorum.
Afiyet olsun...

Dantelle süsleme


Kolonya şişesi, ani bir bakışmamızdan sonra başına geleceklerden habersiz kendini bıraktı ellerime...

Hemen bir yapıştırıcı, biraz dantel  ile koyuldum işe... 
Kısa bir süre sonra aşağıdaki görüntüye ulaştım. 

Oldukça basit ama benim için güzel oldu. Paylaşmak istedim.... 

Üç kat tat


Pasta görüntüsü ile davet sofralarınızda farklılık yaratacak bir meze aslında.
Alt kat patates salatası, orta kat havuçlu kabaklı salata ve en üstte pancar ezmesi ile farklı tatları aynı yerde toplayan güzel bir üçleme.
Denemenizi tavsiye ederim.
Malzemeler;
3 orta boy patates,
2 kabak,
4 havuç,
2 orta boy pancar,
1 su bardağı süzme yoğurt,
Tuz , karabiber,
1 limon,
Bir tutam maydanoz,

Yapılışı;
Pancarları ve patatesleri soyuyor ve  ayrı ayrı haşlıyorum. Haşladığım pancarları ezerek püre haline getiriyorum ve tuz koyarak beklemeye alıyorum. Patatesleri de eziyorum ve içine maydanoz tuz ve karabiber, limon koyarak onu da beklemeye alıyorum.
Havuç ve kabağı rendeliyor ve az bir zeytinyağı ile kısık ateşte soteliyorum. İyice pişince soğumaya alıyorum. Soğuduktan sonra süzme yoğurt ile karıştırıyor ve içine dövülmüş cevizi ekliyorum.
Kek kalıbının içine ilk önce pancarları yayıyorum. İkinci kat olarak havuç ve kabaklı karışımı koyuyorum. En son da patates salatasını koyuyorum. Kalıbın üzerine streç film ile kapatıp buzdolabında 2 saat dinlendiriyorum. İki saatin sonunda  kalıbı tabağa ters çevirerek servis yapıyorum.
Afiyetle



BlogOkulu Gadgets