22 Şubat 2013 Cuma

Karamelli etimek

İstanbul dönüşü kolay birşeyler yapayım diye girdim mutfağa, kısa sürede  ne yapayım diye düşünürken dolapta etimek buldum. Hemen bir tatlı yapımına başladım tabi ki.

Malzemeler:
1 paket etimek
1,5  su bardağı  şeker
2 su bardağı su

Muhallebisi için:
1 Lt süt
6 çorba kaşığı şeker
6 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı  buğday nişastası
1 paket vanilya
2 çorba kaşığı tereyağ

Yapılışı:
Önce muhallebiyi yaparak işe başladım. Tüm malzemeyi ( tereyağ ve vanilya hariç)  karıştırarak pişiriyorum. Pişirme işlemi tamamlanıp koyu kıvama geldiğinde muhallebinin içine vanilya ve tereyağını ekliyor ve mikser ile yaklaşık 5 dakika çırpıyorum. Soğumaya bırakıyorum.
Bir tencere içine 1.5 bardak şekeri koyuyorum ve devamlı karıştırarak ısınıp şekerin karamelize olmasını sağlıyorum. Burada önemli ksıım şekerin ısınması ve erimesi ancak yanmaması.  Eriyen şekere 2 bardak ılık suyu dikkatlice döküyorum. Şekerin bir kısmı katılaşıp donuyor. Karamal kısmı ise süzerek bir başka  yere alıp  oda sıcaklığına gelene kadar bekletiyorum.
Sonrasında  tatlı kabının dibine etimekleri dizip üzerine karamelli şurubu döküyorum. Bu şekilde bir süre bekleyip etimeklerin şurubu çekmesini bekliyorum. Sonra da üzerine muhallebiyi döküyor ve soğutuyorum.
Bu tarifte bir kat da üzerine krem şanti yapıyorlar ama ben çok koymuyorum. Bu haliye gayet hafif oluyor çünkü.

Sevgiyle yiyin. Afiyet olsun....


Mercimek çorbası

Malzemeler:
2 su bardağı mercimek
1 adet soğan
Tereyağ
Kırmızı biber
2 su bardağı tavuk suyu

Yapılışı :
Mercimeği, tavuk suyunu ve soğanı Düdüklü tencerede pim çıktıktan sonra yaklaşık 5 dakika pişiriyorum. Senelerdir Tefal'in Calipso'sunu  ana tencerem olarak kullanıyorum. Acayip bir alet bu. Tüm çalışma hayatım boyunca kısa sürelerde  menüler hazırlamamda bir numaralı yardımcım oldu. Şimdi de alışkanlık hala onunla pişiriyorum. Özellikle bu çorba için birinci avantajı hazırlık aşaması dahil bitişi 10 dakika. Yani 10 dakika içinde muhteşem bir çorbanız olacak. Hazır çorba gibi. İkinci avantajı mercimek çorbası pişirilirken rengi koyulaşmasın diye içine limon parçası atılır. Bunda öyle birşey yapmaya gerek yok, renk hiç değişmiyor.
Üçüncü avantajı ise besin değerleri azalmıyor. Tencerenin kapağını  açtıktan sonra  koyuluğu için isterseniz su ekleyebilirsiniz.  Ben pişen mercimekleri blendırdan geçiriyorum ve üzerine tereyağı eritip kırmızı biber ile servis yapıyorum. Afiyet olsun...

Arpa şehriye pilavı yatağında baharatlı tavuk


Malzemeler: 
Pilav için : 
2 su bardağı arpa şehriye 
2 su bardağı su
2 çorba kaşığı tereyağ
tuz
Tavuk için: 
1/2 kg tavuk kuşbaşı
1 çay kaşığı zerdeçal
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı köri
1 çay kaşığı sarımsak tozu veya taze sarımsak 
Tuz 
Zeytinyağı 
Yapılışı : 
Pilav tenceresine yağı koyup arpa şehriyeleri koyuyor ve rengi değişene kadar kavuruyorum. Sonra tuz ve suyunu koyup kısık ateşte pişiriyorum. 
Bu arada başka bir tencerede zeytinyağına  sarımsakları ekleyip tavukları kavurmaya başlıyorum. Tavuklar suyunu salıp çektikten hemen sonra tüm baharatları da ekleyip kapatıyorum. 
Sonra iki lezzeti aynı tabakta buluşturuyor ve sunuyorum. Afiyet olsun.

Gömleğe tadilat

Geçen hafta Yeşim'ciğim ile Pazar maceramız vardı. Bu gömleği  birlikte aldık. Ön kısmında ufak bir defo vardı. Ben de önce orayı dikerek tamir ettim sonra da üstünü  ince bir sıra fisto ile kapattım.  Herşey kapandı...
İyi ki almışız Yeşim'ciğim... 

Öncesi ;



Ve son hali.

BlogOkulu Gadgets