17 Mart 2013 Pazar

Balkabaklı rulo



Malzemeler: 
1 kg kabak 
1/2 kg şeker 
1 su bardağı ceviz 
1 su bardağı hindistan cevizi
Muhallebisi için;
4 bardak süt 
1 bardak şeker 
4  çorba kaşığı un 
2 çorba kaşığı buğday nişastası  
5-6damla vanilya Özütü ( bu artık tüm büyük marketlerde sıvı vanilya olarak satılıyor. Bne bunu kullnıyorum. Ama vanilya tozu da kullanılabilir.) 


Birkaç gündür birikmiş işler, çarşı  pazar geziler ve arkadaş toplantıları derken yazılar birikti. Birkaç gün oldu bu yemekleri de yapalı. 
Tam olarak da cimbom maçı için dostlarımız ile bir araya gelişimizde yaptım. 
Önce kabak tatlısı yapmak üzere çıktığım yolda kabakların istediğim gibi olmaması sonrası fikir değişikliği ile bu tatlıya döndüm. Daha önce birileri bunu denemiştir belki ama ben birkaç tatlıda olanları  birleştirerek uydurma bir şeyler yaptım. 
Kabakları şeker ile hiç su koymadan pişirdim ve soğuttum. 
Muhallebi için gereken tüm malzemeleri ( Tereyağ  ve vanilya hariç) karıştırdım ve pişirdim. Pişme sonrasında 
tereyağ ve vanilyayı ekledim ve mikser ile yaklaşık 5 dakika çırptım. 
Dikdörtgen büyük bir tepsinin zeminini hindistan cevizi ile kapladım ve üzerine muhallebiyi sıcakken döktüm. Sıcakken dökülmesi önemli . Biraz soğusun diye beklerseniz pelteleştiği için tepsinin dibine tam oturmuyor. 
Muhallebinin üzerine kabakların şiresini süzüp püre haline getirerek ince bir kat spatula yardımı ile sürüyorum. Bu katmanın da üstüne dövülmüş ceviz geliyor. Tatlı minimum 2 saat buzdolabında bekler ise daha rahat rulo haline getirilir. Servisten önce dolaptan çıkartılan tatlıdan ince şeritler kesip spatula ile yuvarlayarak bir gül oluşturuyor ve dikkatlice tabağa alıp servis yapıyorum. Böyle renkli ve tadına doyamayacağınız bir tatlıyı en güzel günlerinizde afiyetle yemeniz dileğiyle... 



Lahana dolması

Malzemeler:
1 orta boy sarmalık lahana
300 gr. kıyma
1/2 su bardağı pirinç
tuz, karabiber
1 soğan
2 orta boy domates rendesi
zeytinyağı

Yapılışı.
Lahananın yapraklarını ayırıp yıkadıktan sonra kaynar su dolu bir tencere içinde yaprakların biraz yumuşaması için bırakıyorum.
Bu arada kıyma, domates rendesi, soğan rendesi, tuz, karabiber, pirinci karıştırıp iç malzemesini hazırlıyorum.
Sonra yumuşamış olan lahana yapraklarına iç malzemesinden biraz koyup sarıyorum. Tencereye sıralı dizip  üzerine mutlaka bir ısıya dayanıklı tabak ile sıkıştırıp bir veya iki çorba kaşığı zeytinyağı ile  kısık ateşte pişiriyorum. Üzerine biraz limon sıkıp kırmızı biber ile servis yapıyorum. İsteyen yoğurt ile de yiyebilir tabiki...
Bu dolma iç malzemesine başka baharat ve yeşillikler koymuyorum.
Afiyet olsun....
BlogOkulu Gadgets