4 Nisan 2013 Perşembe

Lazanya


Malzemeler: 
1 paket lazanya 
Başemel sos için : 
3  su bardağı süt 
3 kaşık un ( tepeleme) 
Tuz 
İç malzemesi; 
300 gr kıyma 
1 soğan 
1 havuç 
2 domates 
1 çay bardağı bezelye haşlanmış 
1 tatlı kaşığı biber salçası 
Karabiber, tuz, kimyon 
Zeytinyağı
Yapılışı: 
Önce başemel sosu hazırlıyorum. Bu sos koyu kıvamda olmamalıdır. Çünkü  lazanyalar  pişirilmeden kullanılıyor. 
Sonrasında iç harcını hazırlıyorum. Soğanı zeytinyağı ile kavurduktan sonra kıymalı ekliyorum ve kıymayı da pişiriyorum. İçine havuç rendesi de koyuyor ve bu aşamadan sonra  küp doğranmış domatesleri de ekliyorum. Domateslerin de suyu çekilene kadar pişirmeye devam ediyorum. En son bezelyeleri ekliyorum ve iç malzemesi baharatları da eklenerek tamamlanıyor. 
Sonra yağlanmış fırın kabına önce bir miktar başemel sos koyup lazanyaları fırın kabına diziyorum. Üzerine tekrar başemel sos koyup tekrar bir kat daha lazanya koyuyorum. Katları başemel sos ve iç malzemesi ile koyup oluşturuyorum. En üst kısma kaşar rendesi koyuyorum. 
200 derece fırında pişiriyorum. 
Afiyet olsun... 


Tava böreği


Bu  tava böreği  aslında çok zahmetli gibi gözükse de hamur açmayı seri yapabilen kişiler için gerçekten 10 dakikada hazırlanabiliyor. Bir yemek programında gördüğüm bu böreği ben içini  kendime göre düzenleyerek ve ev halkının sevdiklerini göz önünde bulundurarak hazırladım. İster patatesli kıymalı, ister sebzeli, ister ıspanaklı - peynirli yapılabilir.
Un, su ve yumurta ile aynı mantı hamuru hazırlar gibi bir hamur hazırlıyorum. Yaklaşık 1,5 su bardağı kadar un yeterli olacaktır. (Su çok az kontrollü konulmalıdır)
Sonra yaklaşık 8 adet oldukça ince ve tava büyüklüğünde hamur açıyorum.


Hamurun bir tanesini tereyağ ile yağladığım tepsiye alıp pişiriyorum. 
Sonra hazırlamış olduğum iç malzemesini alt tarafı pişen hamurun üzerine serpiyorum. 
 İç malzemesinin üzerine bir kat hamur serip  pişen tarafı üste gelecek şekilde bir kapak yardımı ile çeviriyorum.  
Bu durumda pişen taraf üste geliyor. Bu tarafı yağlıyor ve tekrar iç malzemesi koyuyorum. Alt tarafın pişmesini de kontrol ederek iç harcın üzerine bir kat daha hamur kapatıyor ve tekrar pişen tarafı üste alacak şekilde pişiriyorum. Bütün katlar bitene kadar bu şekilde devam ediyorum. 
Çevrile çevrile pişen, katları çıtır çıtır olan bir börek bu. Afiyetler olsun... 



Bu haliyle Kayseri'de yediğim "Yağlama"yı andırdı... 


Süsledim.

Dostlara  akşam yemeğini için hazırladığım süslemeler...  Mutluluklar paylaşıldıkça çoğalır ve  paylaştıkça mutlu olunur... 

Yoğurtlu havuç salatasına bahar geldi. 


Pancar artık soframızın eksilmez bir parçası... 

Aslen patates salatasıdır. Pasta  kalıbına koydum, tam bu şekilde süsleyecekken birçok blogda paylaşılan bu kaplama tekniğini yapmak istedim.  Çok yakışıklı oldu. Bulanın aklına sağlık...  
 Semizotu salatasına bir form veremedim. Aceleye geldi...
 Ve çiçek bahçemde mantarlarım var...
 Rus salatası balık tabakta büyük bir balık oldu...
 Can için çiftikte civcivler de yaptım...


 Vee palyaçooo köfteler...

Yemek stilisti Sırma Bradley'in bir programında bu mantar kafaları görmüştüm. Ben köftelere uyguladım.   Acayip bir şey... Çocuk olası geliyor insanın. Can keyifle yedi... Şöyle bir yemeği yemek istemeyecek bir çocuk da yoktur herhalde..
Herşey keyifle ilgili  yani..
Sağlıklı sevgi dolu, mutlu sofralarda dostlarla afiyetler olsun...

Tepsim bana ait.



Çay alırken verilen promosyon tepsilerden vardı. Çok sevmem bunları kullanmayı. Genelde eve gelmeden de birine verilir. Bu evde bir şekilde elime gelince ben de bana ait olsun diye önce akrilik beyaz boya ile boyadım sonra üzerine peçete dekupaj yaptım. En son da vernikleyerek sabitledim.
Artık tepsi bana ait oldu... ( Acemilik işte biraz kenarlarına taşırmışım boyarken...)

Ayvalık lor tatlısı


Malzemeler:
1/2 kg lor peyniri
4 yumurta sarısı
1 çay kaşığı karbonat
1 çay bardağının yarısı kadar tereyağ
1 kahve fincanın yarısı kadar irmik
1 çay bardağı şeker

Şerbeti için
3 su bardağı şeker
4 su bardağı su
Birkaç damla limon
(Şerbetin içine vanilya özütü koyarsanız tatlınıza çok güzel bir arama vermiş olursunuz. ) İsteğe bağlı...

Yapılışı:
Şerbeti hazırlayıp soğumaya bırakıyorum.
Diğer tüm malzemeleri bir karıştırma kabında buluşturuyor ve yoğuruyorum.  Oldukça cıvık olan hamurdan elimi  her seferinde ıslatıp büyük parçalarla toplar yaparak yağlanmış fırın tepsisine diziyorum. Pişerken yayıldığı için elinizde alınan parçalar  aralıklı dizilmeli. Topları  avuç içi büyüklüğünde yuvarlarsanız ideal olacaktır.
180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyorum.
Sıcakken üzerine soğuk sşerbeti döküp dinlendiriyorum. Servis sırasında fındık veya antep fıstığı ile servis yapabilirsiniz. Tadına inanamayacaksınız.
Afiyetle...
,

Yumurtalı kabak kavurma

Malzemeler:
4 kabak
2 yumurta
1 soğan
Tuz, karabiber
1 çay kaşığı zerdaçal
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
Zeytinyağında yemeklik doğranan soğanları kavurup içine küp doğradığım kabakları ekleyip kavurmaya devam ediyorum. Kabaklar kavrulduktan sonra içine baharları ekleyip yumurtaları kırıyor ve karıştırarak pişiriyorum.  Kalorisi az, tadı da her öğün için çok hoş. Tavsiyemdir...
Afiyet olsun.

Kadayıflı muhallebi

Malzemeler:
250 gr kadayıf
1 su bardağı fındık
3 çorba kaşığı toz şeker
Muhallebisi için
1 lt süt
6 kaşık un
2 kaşık nişasta
6 kaşık toz şeker
1 paket vanilin veya vanilya özütü
1 çorba kaşığı tereyağ

Yapılışı :
Kadayıfları  iyice didikleyerek  kavrulması için tencereye koyuyor ve üzerine 3 kaşık şekeri ekliyorum. Devamlı karıştırarak kadayıfların kavrulmasını ve kavrulurken de tel tel ayrılmasını sağlıyorum. İçine eklediğim şeker de karamelize oluyor. Burada dikkat edilmesi gere
ken şekerin yanmaması.  sonra dövülmüş fındıkları ekliyorum  ve bu kadayıflı karışımı iki parçaya ayırıyorum. Alt katında bulunması için servis tabağının altına yayıyorum.

Ayrı bir tencerede tüm muhallebi malzemesini karıştırarak pişiriyorum ve sıcakken zemininde kadayıf olan tabağa döküyorum. Üzerine de ayırdığım kadayıfı döküp soğumaya bırakıyorum.
Afiyet olsun...

Mercimekli bulgur pilavı yatağında tavuk sarma



Malzemeler:  6  kişilik 
Kişi sayısı kadar  ince dövülmüş göğüs tavuk eti
1 su bardağı ince kıyılmış mantar 
1 soğan 
Tuz, karabiber 
zeytinyağı 
Tavuk eti kadar  közlenmiş kırmızı biber
Pilav için;
2 su bardağı bulgur 
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek 
3 su bardağı tavuk suyu 
Tuz 
1 çorba kaşığı tereyağ 

Yapılışı: 
Pilav tenceresine tereyağ koyup içine bulgurları koyuyor ve bir süre kavuruyorum. Sonra tavuk suyunu ekleyip tuz ve bir su bardağı haşlanmış mercimeği de ekleyip pişmeye bırakıyorum. Suyunu çekince tencerenin altını kapatıyor ve demlenmeye bırakıyorum. 

Soğanı jülyen kesip mantar ile  soteliyorum. Tezgah üzerine serdiğim folyoya  tavuk göğsünü koyup üzerine önce közlenmiş biberi  koyuyor, onun üzerine de  mantar soteyi koyup rulo olarak sarıyorum. Folyo  sarmama yardımcı oluyor ve pişme sırasında açılmamasını ve rulo olarak kalmasını sağlıyor. Folyonun iki ucunu şeker paketi gibi burarak düğümlüyorum. 

Hepsini bu şekilde hazırladıktan sonra buharlı pişiricide pişiriyorum. ( Bir tencereye su koyup bu folyoları su içinde  de pişirebilirsiniz.)
Son olarak pilav ile haşlanmış bu tavuk rulolarını bir servis tabağında buluşturmak kalıyor. Afiyet olsun... 


BlogOkulu Gadgets