10 Nisan 2013 Çarşamba

Vişneli etli yaprak sarma

Meyve ile et yemekleri yapma çok da alışkın olmadığım bir tarz. Ama bu vişneli etli sarma yemeğini hep denemek isterdim. Bu Osmanlı'da da çok yapılan bir yemek.
Sarma her zaman çok takdir görür bizde. Bu sefer minik sardım. Üzerine de bir salçalı sos ile servis yaptım. Tencere ortasına da bir bardak vişne koydum.
Hafif bir ekşilik verince sonuç çok başarılı oldu.
Afiyet olsun diyerek hemen tarife geçiyorum...
Malzemeler:
300 gr kıyma
1 çay bardağı pirinç
1 orta boy soğan
1 büyük boy domates rendesi
1 tatlı kaşığı salça
Asma yaprağı
Tuz, karabiber
Zeytinyağı
1 su bardağı vişne



Yapılışı:
Tüm malzemeyi karıştırıp ( asma yaprakları hariç)  bir harç hazırlıyorum. Asma yapraklarına küçük küçük sarıp orta kısma vişneleri koyuyorum. Sarmaların üzerine  ısıya dayanıklı bir tabak kapatıp tabağın üzerine çıkana kadar su koyup pişiriyorum.
Afiyet olsun...

Cheesecake

Malum maç günüydü dün. Bu hafta maç günü için cheesecake yapayım diye söz vermiştim dostlara.. Arzu "diyeti bozsam bozsam cheesecake için bozarım" dedi diye ben de sıvadım kolları. 
Klasik alt tabanı bisküvili mi olsun, fırınlanandan mı olsun derken aşağıdaki tarife başlayıverdim. Elimde arkadaşlarımın da yaptığı çok başarılı bulduğum tarifler vardı ama bunu görünce yapmak istedim ve  ilk defa denedim. Çünkü elimdeki tariflerde olmayan farklılıklar vardı. (Tabanındaki badem unu, üzerinin sosundaki değişiklikler gibi.) 
Sonuç mu?  
Sonuç inanılmazdı.... 
Kesinlikle denenmesi gereken bir tarif oldu...

Malzemeler: 
Hamuru için : 
1 çorba kaşığı tereyağ,
1 yumurta,
2/3 su bardağı un 
yarım su bardağı badem unu 
1 çay kaşığı kabartma tozu 
1 vanilya 
1 çay bardağı şeker 


 Tüm malzemeleri karıştırarak bir hamur yaptım. Sonra hamuru dolapta bir süre dinlendirdim. Ele yapışan bir hamur olduğu için dolapta dinlendiğinde daha kolay şekil alabiliyor.
Kelepçeli kalıba yağlı kağıt geçirip yanlarını da yağladım ve hamuru tabana eşit yükseklikte yaydım.


 Üzerine çatalla  kabarmaması için çentikler attım.

Sonra fırına verip yaklaşık 10 dakika üzeri kızarana kadar pişirdim. ( 180 dere önceden ısıtılmış fırında )
Ve krema kısmı hazırlıkları başladı.
Malzemeler:
500 gr. labne peyniri
200 ml krema
250 gr süzme yoğurt
3 yumurta
1 bardak şeker
1 çorba kaşığı mısır nişastası
4 yemek kaşığı limon
1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
Önce şeker, labne, krema ve  süzme yoğurdu iyice çırptım. Yumurtaları da tek tek ekledim ve çırpmaya devam ettim. Sonra üzerine limon suyu ve kabuğunu ekleyip nişastayı da kattım ve kısa bir süre daha çırpıp pişen taban üzerine döktüm. Kalıbı birkaç kere sert bir zemine çarptırarak içinin havasını aldım. 180 derece fırında üzeri pembeşelene kadar pişirdim.( yaklaşık 50 dakika kadar. ) Pişirme sırasında bir kabın içine su koyarak fırının içinde bırakılıyor  üzeri çatlamaması için.


Pişirme süresi sonunda 15 dakika da fırın derecesini kapatıp içinde beklettim. Sonra üzerinin limon sosu için dışarı aldım.
Limon sosun yapılışı :
6  çorba kaşığı limon suyu ve limon kabuğu rendesi,
1 yumurta ve 1 yumurta sarısı
1 çorba kaşığı tereyağ
1/2 su bardağı şeker
Tereyağ hariç tüm malzemeyi  benmari usulu 10 dakika karıştırarak pişirdim. Sonra tereyağ ile bir 10 dakika daha pişirdim. Sonra dışarıda bekleyen cheesecake üzerine döküp  buzdolabında dinlendirdim.



tarifkolik ten aldığım bu güzel tarif için teşekkürlerimi de ileterek denemenizi tavsiye ediyorum.
Afiyet olsun....

BlogOkulu Gadgets