19 Aralık 2012 Çarşamba

PATLICAN KEBABI





Ne  zamandır yapmayı istediğim bir yemekti. Blogun ilk yemeği olması dolayısıyla da özel oldu....

Malzemeler:
5 adet bostan patlıcanı
1/2 kg kuzu dana karışık kıyma
8-10 arpacık soğanı
4-5 biber
4-5 diş sarımsak
2-3 orta boy domates
Tuz, karabiber, 1 kaşık domates salçası, isteğe göre yağ

Yapılışı;
Patlıcanlar yıkandıktan sonra 3 parmak aralıklarla enlemesine kesilir. Başa yakın kısımları inceldiğinden ve tepsiye dizerken hem görünüm hem de hareket alanını bozduğundan ben kullanmadım. Böylelikle her bir parça birbirine yakın ebatlarda oldu. Patlıcanları daha sonra yaklaşık 15 dakika kadar tuzlu suda bekletmeye alıyorum.
Bu süre zarfında kasaptan özel olarak hazırlattığım kuzu ve dana karışık yarım  kg kıymayı  tuz, karabiber ve kırmızı biber ile iyice yoğuruyorum. Patlıcanların suyunu süzüp yuvarlak ( bu ölçüler için yaklaşık 40 cm çapında ) tepsiye dizme işlemine başlıyorum. Patlıcanların arasına ceviz büyüklüğündeki karışım kıymamı koyuyor ve bu işleme elimdeki malzeme sonlanana kadar tepside saat yönünde dizerek devam ediyorum. Ortada boş kalan alana, domatesleri dörde bölerek, arpacık soğanlarını aralara yerleştirerek, sivri biberleri de üzerlerine kapatarak süslemesini bitiriyorum. Yarım çay bardağı suyun içinde 1 kaşık salçamı erip patlıcan çiçeğinin üzerine gezdiriyorum. Son olarak tepside rastgele yerlere 4-5 ( isteğe göre arttırılabilir ) sarımsakları bırakıyorum.
Üst  kısmını folyo ile kaplayıp önce yaklaşık 40 dakika folyo ile birlikte 200 derece fırında pişmeye bırakıyor,  sonra da folyoyu çıkartıp 220 derecede  15 dakika daha kızarmaya bırakıyorum. Verdiğim sıcaklık dereceleri ve süre, sizin fırınınıza göre farklılık gösterebilir. Bu sebeple arada bir pişerken kontrol etmenizi tavsiye  ediyorum.
Afiyet olsun...

AYVA ÇOK OLURSA KIŞ ÇETİN GEÇERMİŞ!






Yağmurlu ve soğuk bir günde pazardaki bir sürü ayva beni al götür diye yapıştı ellerime adeta. Ayvayı her gördüğümde kış çok olacak diye bir bilgi kalmış aklımda. Ne kadar doğru deneyimlemedim ama çocukluğumda  çok soğuklarda hep evimizde olan ayva marmeladını net hatırlıyorum. Okuldan gelince şömine tarzındaki sobamızın karşısında hazırlanmış bir kahvaltı sofrasının baş tacıydı. Ayvayı marmeladını mı çok seviyorum yoksa o günlerin özlemi  mi bunu destekliyor ayırt edemiyorum ama aramızda bir duygusal bağ var... 
Ben marmelat olarak severim  ayvayı eşim meyve olarak tercih eder. Kilo kontrolü için yıllardır uzak durdum.
Oysaki çok faydalı bir meyva çiğ tüketirsen, çünkü kalorisi diğer meyvelere göre daha az. Potasyum açısından çok zengindir ve tanin ve kireçli tuzları içerir. Zindelik verir. Özellikle de öksürük, bronşit  ve verem tedavisinde kullanılır. 
Annem usulü ayva marmeladına buyrun...

AYVA MARMELADI 
Malzemeler :
1  kg ayva,
1 kg şeker, isteğe göre azaltılabilir ( ben biraz daha az koyuyorum) 
5 adet karanfil,
Birkaç damla limon suyu
1/2 çay bardağı su
Yapılışı;
Ayvaları soyduktan sonra rendeliyorum. Orta kısımdaki çekirdekleri de tencereye alıyor üzerine şekeri ve karanfilleri koyuyorum. Kısık ateşte pişirmeye başlıyorum.Kısık ateşte ısınarak şekerin erimesi ile işlem başlıyor.Şeker iyice eriyip kaynamaya başladığında 1/2  çay bardağı sıcak su koyuyorum. Kapağı  açık kaynamaya bırakıyorum.Kısa sürede suyunu çekecektir. Son aşama olarak  birkaç damla limon suyu da ekliyorum. Suyunu çektiğinde sıcak olarak kavanoza koyup ters çevirerek kapağın vakumlanmasını sağlıyorum. Ayva ısıyla içindeki pektini bıraktığı için kolay donuyor ve servis yaparken de  silikon kek kalıpları ile çok güzel şekilleniyor. 
Afiyetle...
BlogOkulu Gadgets