23 Ocak 2013 Çarşamba

Merve'de pişer, bize de düşer.


Yengeç kardeşliği diyelim biz buna.
Eee kız halaya çekermiş, bir de yengeç olunca tamam artık. Mutfak mekan. Kafa mı bozuk hemen mutfağa, çok mu neşeli, e hadi ne duruyoruz mutfağa kooş... Yani her halükarda hep yemek hüp yemek...  Şimdi Merve'ciğimin elinden çıkan bu süper çöreği yayınlıyorum. 
Malzemeler:
4 adet elma
1 çay bardağı ceviz içi veya fındık içi(dövülmüş)
4 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tarçın
Üzeri için pudra şekeri
Hamur malzemeleri:
Yarım paket margarin 
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 adet yumurta
Yarım su bardağı yoğurt
Çay kaşığının ucuyla tuz
Alabildiği kadar un

Yapılışı:
Elmaları soyup rendeliyorum. Bir tencereye koyup şekeri ekleyerek kısık ateşte 10 dakika pişiriyorum. Tarçın ve ceviz içini (fındık içi) ekleyip, karıştırıyorum ve bir kenarda bekletiyorum.
Yoğurdu, yumurtayı, sıvı yağı, margarini ve tuzu bir kaba koyup karıştırıyorum. Biraz un ekleyerek yoğurmaya devam ediyorum. Kabartma tozu ve vanilyayı da ekledikten sonra hamurumuz kulak memesi kıvamından biraz daha katı olana kadar un eklemeye devam ediyorum. İstenilen kıvamı elde edince hamuru düz bir zemine yayarak açıyorum kare bir şekilde. Ardından her iki kenarından da yarım yarım kesikler yapıyorum.Orta bölümde boş kalan yere elmalı harcı ekliyorum ve baş uçlarını örgü yapar misali üst üste çapraz bir şekilde koyuyorum.Aşağıya kadar aynı şekilde gidiyorum. Hamurun hepsini tamamladıktan sonra, fırın tepsisini yağlayarak ya da pişirme kağıdı koyarak önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 30-35 dakika pişiriyorum.













Ada tütü giydi.




Özellikle bebeklerin fotoğrafçılığını yapan kişilerin işlerinin ne kadar zor olduğunu yaklaşık 1 saat süren maymunluklardan sonra daha da iyi anlamış bulunmaktayım. Yine de istediğim pozu yakalayamadım. Ama tütünün son halini de yayınlamadan edemedim. Ada daha önce yaptığım tütüyü nihayet giydi...

Limondan dolap kokusu

Limon. Mucize yiyecek.

Limonun birçok faydasını duymuştum ancak en son birkaç gün önce tvde bir programda Şems Aslan limonun oda içindeki kötü kokuları aldığından bahsetti ve  karanfille birlikte bir çalışma yaptı. Gerçekten işe yarıyordur herhalde ki milyonlarla paylaşıyorlar. Ben de hemen denedim.
Sizlerle de belki programı izlememişsinizdir diye paylaşıyorum. Gerçekten hiçbir sakıncası olmayıp aksine çok da yararı olacağını bilmek güzel. Ben denemeye başladım. Önce yatak odasına koydum. Şimdi sıra diğer odalarda...
Limonun üzerine karanfilleri  biraz dekoratif olması için belli aralıklarla saplıyorsunuz, sonra da tarçına bulayıp birkaç gün karanlık bir yerde bekletiyorsunuz. Sonra inanılmaz bir koku çıkıyor ortaya.... İstediğiniz yerde kullanabilirsiniz. Ama özellikle dolap içinde  daha güzel olacak....


Galeta unlu börek

Çat kapı uğradığım Yeşim'in, yapmaması için benim tüm söylenmelerime rağmen, dediği gibi 15 dakikada hazırladığı börekleri paylaşmadan edemeyeceğim.
Acayip bir şey oldu...  İlk fırsatta deneyin çünkü bundan sonra müptelası olacaksınız kesin...

Malzemeler :
4 yufka
Islatmak için:
1 bardak süt
1 yumurta
1 çay bardağı yağ
İçi için : Lor ve maydanoz

Dışını bulamak için
Biraz yağ ve bir bardak süt
galeta unu

Kızartmak için sıvı yağ

Yapılışı :
Yufkayı  ıslatmak için hazırlanan karışımdan sürdükten sonra  üzerine bir yufka daha koyup aynı işlemi onun için de tekrarlıyor. Üçgen parçalara ayırıyor ve içine lorlu maydozu koyuyor. ( Bu karışımı da bolca koyuyor)
Sonra kalın kalın sigara böreği sarar gibi sarıyor. Önce yağlı süte sonra da galeta ununa bulayıp kızartıyor. Tüm bunlar gerçekten 15 dakika sürüyor...
Çayınız olana kadar herşey hazır...





Fırında patates

Patatesleri soyup yıkadıktan sonra dilimliyorum. Ancak dilimleri birbirinden ayırmıyorum. Tuzlayıp ve baharatlayıp ( ben burada İtalyan otları baharatlarını kullandım) fırına koyuyorum. Biraz zaman alıyor ama pişince  görüntü de tat da muhteşem...

Közde kırmızı biberin yoğurtla buluşması


 Yazın kırmızı biberleri közlemiştik. Temizledikten sonra biraz zeytinyağı ile yağlayarak saklama kaplarında  dondurucuya koymuştum. Şimdi çıkartıp çıkartıp kullanıyorum. Ne tadında ne de dokusunda en ufak bir değişiklik olmuyor. İşte çeşit olması için sarımsaklı yoğurt ile  buluşturduğum közde kırmızı biberlerim.


Narlı buğday salatası

Malzemeler:
1 su bardağı buğday
salatanın içine koyacağınız tüm malzemeleri kendi isteğiniz doğrultusunda belirleyebilir, istediğiniz çıkarıp istediğinizi ekleyebilirsiniz.
Taze soğan
Dereotu
Üzeri için nar
Nar ekşisi
Ceviz
Zeytinyağı
Tuz
Yapılışı:
Bugdayı haşladıktan sonra şişmesi için suyu soğuyana kadar sıcak suyun içinde bekletiyorum. Sonra kalan suyu süzüp tüm malzemeyi karıştırıp zeytinyağı  ve nar ekşisi ile tatlandırıyorum. Üzerine en son nar serpip servis yapıyorum.
Afiyet olsun.

Bulgurlu köfte

Malzemeler:
1 su bardağı köftelik bulgur,
150 gr kıyma
1 soğan ( püre haline getirilmiş )
1 tatlı kaşığı kimyon
Tuz
Karabiber
1 yumurta
1 kaşık biber salçası
Zeytinyağı

Yapılışı.
Bulguru  yoğurma yapabileceğim bir kaba alıyorum. İçine kıyma, soğan, yumurta ve baharatları ekliyor ve yoğuruyorum. Fındıktan biraz büyük parçalar koparıp elimde yuvarlıyorum.
Zeytinyağının içine salçayı koyup biraz kavuruyorum. Üzerine sıcak su koyup içine köftelerimi atıyor ve suyunu çekene kadar pişiriyorum.
Afiyet olsun.

Börülce salatası

Malzemeler:
1.5 bardak  kuru börülce
İçine aşağıdaki malzemelerden istediğiniz miktarda koyabilirsiniz.
Soğan ve sarımsak ( bunları yağda biraz soteliyorum ve öyle koyuyorum.)
Mısır,
Közlenmiş biber
Tuz, limon
Nar ekşisi
Kornişon turşu
Kuru domates
Dereotu
Zeytinyağı


Börülceyi haşladıktan sonra tüm malzemeyi içine koyuyor ve karıştırıyorum.  Sonra da servis tabağına alıyorum.
Afiyet olsun.

Küllerinden doğacak bu bina...

Galatasaray  Üniversitesi'nin bir bölümü dün akşam saatlerinde cayır cayır yandı.... Hemen öncesinde, Başkan ve Yönetim Kurulu üyelerinin katılımı ile gerçekleşen bir yemek organizasyonunu canlı olarak seyretmiş ve Yönetim Kurulu'nun değerli üyelerinin takım  ve genel hakkındaki  görüşlerini, konuşmalarını zevkle izlemiştim. Sonra vah vahlarla seyrettiğimiz ve gerçekten çok üzüldüğümüz inanılmaz bir yangın girdi yayına..

Muazzam bir  yapı ve muazzam bir tarih... Ve alevler... 



Feriye Sarayları olarak biliniyor. Çırağan Sarayı'nın müştemilatı aslında. Sultan Abdülaziz döneminde yapılmış. Mimar Sarkis Balyan tarafından 1871 de inşa edilmiş. Resmi adı ise İbrahim Tevfik Efendi Sahil Sarayı.
Uzun yıllar Galatasaray Lisesi'nin kız bölüm dersliği ve yatakhanesi olarak kullanıldı. 1992'de de Üniversite'ye devredildi. İçinde 6000 den fazla kitap var. Sn. İlber Ortay'lı birçoğunu kendi bağışlamış ve içindeki kitapların durumundan da endişeli bir konuşma yaptı az önce bir haber kanalında. Bazılarının telafisi de mümkün değilmiş, çok nadide ve tek eserler... Ne kadar kısmı zarar gördü bugün açıklanacak. Bina içindeki duvar ve tavan süslemeleri ile içindeki tarihten bahsedilmesi de içimi acıttı doğrusu.

Bu saatten sonra keşkelerden bahsetmenin kimseye faydası yok. Büyük bir olay da atlatıldı aslında böyle bakmak lazım. Gençlere ve okulda kalan görevlilere de bir şey olabilirdi.
2 sene önce çocukları İstanbul'un tarihi ile buluşturma gezimiz sırasında önünde çok uzun zaman geçirdiğimiz bu binanın bir an önce eski görüntüsüne kavuşması dileğim.
Öyle köklü bir camia ki Galatasaray, tarihin yok olmasına izin vermez. Eski doku korunup yepyeni bir yer yapılacak, inanıyorum.  
İçinde daha yüzyıllar boyu da, dünyalara meydan okuyacak değerler de yetişecek... 
Belki benim oğlum da gidecek bu okula... 
Ve bu bina küllerinden doğacak!!!

Geçmiş olsun...





 




Rulo Börek


Malzemeler:
3 yufka
2 yumurta
1 bardak süt
yarım bardak sıvı yağ

İç malzemesi:
300 gr. kıyma
1 soğan
1 bardak ceviz
maydanoz
karabiber,
Tuz

Yapılışı:
Bir yufkayı seriyorum. Hepsini bir kaba hazırladığım ve çırptığım ıslatma malzemesini yufka üzerine sürüyorum. Dört tarafını içe katlayarak bir kare oluşturuyorum. İç malzemesini koyuyor ve rulo yapıyorum. Ruloları 1.5 cm kalınlığında dilimliyor ve yağlı kağıt dizilmiş tepsiye diziyorum. Yufkalar bitene kadar aynı işlem devam ediyor ve en son kalan ıslatma malzemesini üzerine döküyor ve pişiriyorum.

Tepsiden servis tabağına alınırken başlayan eksilmeler arkayı döndükçe daha da artarak devam ediyor...
Afiyet olsun...

BlogOkulu Gadgets