16 Ocak 2013 Çarşamba

Çiçeklerimi gülen suratla suluyorum...







Yıkanmış mis kokan çamaşırların eşliğinde işini tamamlamış bidonu atmadım ve iyice yıkadıktan sonra üzerindeki yazıları söktüm. Kırtasiyeden aldığım gülen surat yapıştırmaları üzerine yapıştırdım. Kapağını deldim. İşte bu kadar. Artık mutlu bir bidonum var. Çiçeklerime gülerek su veriyorum.  

Tavuk çeşnisi



Yemeklerde kullanmak üzere içinde sebze çeşnisi olan tavuk suyu hazırlayıp buzluğa atıyor ve ihtiyaç oldukça da kullanıyorum. Özellikle de çorbalarda ve pilavda çok işime yarıyor.İşte bu hazırlığımın birinde yaptıklarımı sizinle de  paylaşmak istedim. 
Elimin altında tavuk kanatları vardı ben onları kullandım. İstediğiniz parçayı kullanabilirsiniz. 
Kanatları yıkadıktan sonra tuzlayıp karabiber ile karıştırıyorum. 1 havuç, yarım küçük kereviz,
1 pırasayı küçük küçük doğruyor ve 1 diş sarımsak koyuyorum. Bir tutam kereviz yaprağını da içine koyuyorum. 
Hepsini bir fırın poşetine koyuyor ve bir bardak da su ekliyorum. 
200 derece fırında yaklaşık 40 dakika pişiriyorum. Çıkarttığımda suyunu  ve sebzeleri ayrı bir yere alıp, etleri ayıkladıktan sonra etleri de içine koyup blendırdan geçirerek yoğun bir püre yapıyorum ve bu şekilde köpük bardaklara koyup buzlukta kullanacağım zamana kadar bekletiyorum. 
Daha fazla tavuk suyu elde etmek istiyorsanız düdüklü tencerede de aynı veya benzer işlemleri yapabilir sebzeleri kullanmayabilir, sadece suyunu dondurarak istediğinizde tüketebilirsiniz. 

Afiyetle yiyin, yemeklerinize tat katsın... 

Muzlu Çikolatalı Pasta



Malzemeler:
Hazır pasta keki.

2 adet muz
1 su bardağı damla çikolata
1 su bardağı dövülmüş fındık


Kaplama için:
1 paket krema
200 gr. çikolata

Islatmak için
1 bardak süt
2 çorba kaşığı  kahve likörü


Yapılışı:
Kremayı ısıtıyorum. İçine çikolataları koyup eritiyor ve devamlı karıştırarak bir ganaj oluşturuyorum. Bunu içinde de dışında kullanacağım.
Pandispanya  keki bir kalıp ile daire şeklinde  kesiyorum. Her bir parçayı bir bardak süt ve likör ile ıslatıyorum.

Islanmış olan bir yuvarlağa krema sürüyor  biraz damla çikolata serpiştiriyorum. Bunun üzerine bir kek yuvarlağı daha koyuyorum. aynı şekilde tekrar krema sürüp muzları yerleştiriyor ve üzerini bir yuvarlak kek ile kapatıyorum. Üzerine ve kenarlarına düzgünce ganaj sürüp fındık veya pasta süsleri  ile süslüyorum. Pastanızı isterseniz pastabanı bütün halde kullanarak da yapabilirsiniz. Yaratıcılık tamamen size ve vaktinize kalmış....

Afiyet olsun....



Turunç Reçeli






Pazarda tanıdığım satıcılarla sohbetlerimin dışında, pazardaki yeni yeni pazarcılık yapan teyzeler ve gençlerle tanışmak da bir o kadar keyifli benim için. İşte bu pazarda da yaklaşık 30 yaşlarında kocaman bir gülümsemesi olan bir genç bayanla tanıştım. Tezgahında bu turunçlardan vardı. Özenle hazırlanmış bir tezgah. Bunca yıldır burdayım ve buranın meşhur reçellerin de hep en meşhur satış yerinden alırım. Tadına doyum olmaz. Antalya'yı hatırlatması için de seyahatlerde yanımızda hediye olarak götürürüz. Bergamut, Turunç gerçekten çok özel lezzetler.
Tezgahta bu özenle hazırlanmış turunçları görünce" nasıl yapılıyor bu" diye sorduğumda bu tatlı bayan işini bıraktı ve uzun uzun anlattı bana.
Bir gece öncesinden tüm iç kabuklarını ve dışındaki acılık veren kısımları temizlemiş ve kıvrılmış görüntüsü için  de ipe dizmiş.
Onun anlatımına göre adım adım yaptıklarımı sizlerle paylaşıyorum.
Yıkandıktan sonra bir tencereye alıyor ve ipli haliyle 3 dakika kaynatıyorum. Suyunu döküyor ve soğuk su koyuyorum. 3 gün boyunca bu suyu değiştiriyorum. 4. Gün tekrar 3 dakika kaynatıyor ve üzerine şeker koyuyorum. Şekerle bir gün bekletiyorum. Şeker ile birlikte sulanıyor. Üzerine çıkacak kadar su koyuyor ve pişirmeye başlıyorum. Suyundaki koyulaşmaya bakarak reçeli kapatıyorum.
Soğumadan reçel kavanozlarına koyup ağzını sıkıca kapattıktan sonra ters çevirerek saklayabilirsiniz. Benimki o kadar uzun sürmeyeceği için kavanozlamadım.
Tadı şekerleme tadında ve mükemmel oldu diyebilirim.

Antalya reçellerini denemeniz dileğiyle.... Sevgiyle kalın...

BlogOkulu Gadgets