1 Mayıs 2013 Çarşamba

Kabuklu taze patates fırın


Annem geçen gün bir file taze patates getirdi ve tabii bunları farklı formlarda pişirmek de bana düştü. Ben de balığın yanında  italyan otları ile çeşnilendirdiğim kabuklu minik patatesleri servis ettim.
İyice yıkadıktan sonra fırında  pişirdim ve sıcakken üzerine italyan otları çektim. Kabuklarıyla kestane tadında bir lezzet bizi karşıladı...
Mevsim itibarıyla küçücük taze patatesleri bulmanız mümkün olduğundan garnitür olarak  kullanabilirsiniz...
Afiyetle...

Rakılı levrek fileto


Balık denince arkadaşı Rakı gelir akla... 
Çok da güzel olur bu arkadaşlık.. 
Büyük bir levrek alınca da bir kısmını bu arkadaşlığı daha da yakınlaştırarak pekiştirmek istedim ve bir yerlerde tarif okurken kafamda kalan pişme suyuna rakı eklemeyi denedim. İlk defa denedim ve alışkın olmadığımız bir tadın çıkmasından da endişe etmedim değil. 
Ancak sonucu görünce derhal paylaşmak istiyorum. Gerçekten muhteşem bir tat oldu. 
Yıllar önce daha evli bile değilken sevgili eşimin halacığının beni tanımak için evine davetinde, içinde bol tarhun otu olan bir levrek buğlamayı bayılarak yemiştik. Keşke sonraki yıllarda hep de konusu açılmışken tam tarifi alsaymışım. Bu tarifi de en kısa sürede paylaşacağım. Uzun uğraşlardan sonra tarhun otunu buldum çünkü... 
Nasıl mı yaptım? 
Bir kişi için bir levrek filetoyu önce tuz , karabiber ve çok az zeytinyağı ile ovuyorum. Sonra yağlı kağıt serilmiş bir fırın kabına alıyorum. Üzerine birkaç halka kırmızı soğan, bir dilim domates, kabukları soyulmuş bir dilim limon, birkaç adet mantarı dilimleyerek koyuyorum. Buraya kadar normal şekilde pişirebilirsiniz. Rakıyı ekleme kısmında bir bardak suya 1 çorba kaşığı  ekleme yaptım ve balığın üzerine gezdirdim. Fırında yaklaşık 15 dakikada dayanılmaz kokular ile pişti. 
İster yanında ister içinde şu bir gerçek ki iyi arkadaş bunlar... 
Afiyetler olsun... 


Kaşarlı mantar dolması


Mantarların yıkanması konusunda farklı görüşler olduğu için bu konuya hiç girmeden,alışkanlıklarınıza göre  temizlenmiş olan  kültür mantarlarının  orta kısımlarına ( çukurlarına), tamamen isteğe bağlı olarak tereyağ ve rendelenmiş kaşar konularak, biraz da kırmızıbiber ve karabiber serperek fırına verdiğim mantar dolmalarını taktim ederim.... Yağsız yaparsanız diyet yemeği olarak da  bir öğününüzü çeşitlendirebilirsiniz.
Afiyet olsun...

Tavuklu beşamelli karnıyanık


Malzemeler:
6 adet patlıcan
2 tavuk  pirzola ( kemiklerinden ayrılmış ve küçük doğranmış)
1 çorba kaşığı sıvı yağ
Üzerini süslemek için domates
Tuz , karabiber
1 adet soğan

Beşamel sos için:
 1 su bardağı süt
2 kaşık un
1 çorba kaşığı yağ
Yapılışı:
Patlıcanları alacalı soyup acısı çıkması için tuzlu suda bekletiyorum. Kızgın yağda kızartıp fırın pişirme kabına alıyor ve ortalarını  içine hazırladığım malzemeleri koymak için açıyorum.
İçi için soğanı yemeklik doğrayıp zeytin yağında soteliyor sonra içine tavukları ekleyip pişiriyorum. Tavuklar pişince tuz ve karabiberini ekleyerek kapatıyorum.  Ayrı bir tencerede de tereyağına unu ekleyip kavuruyor  ve sonrasında sütü ekleyerek beşamel sosunu da hazırlıyorum. Pişen tavukları beşamel sosun içine atıp karıştırıyor ve ortası açılmış olan patlıcanların içine kaşıkla yerleştiriyorum. Üzerini süsledikten sonra bir  veya iki su bardağı su  ekleyip 200 derecelik fırında pişiriyorum.
Afiyet olsun...


BlogOkulu Gadgets