24 Nisan 2013 Çarşamba

Bebeğime doğum günü pastası ve sürpriz doğum günü



Evde kendi aramızda Burç'un yakın arkadaşları ile yaptığımız kutlama için her sene çilekli yapılan geleneksel doğum günü pastasını bu sefer ben hazırladım.
Burç'un 4 yaş doğum günü kutlama çekimlerinde çilekli pastayı yemesini Youtube'a koysam herhalde tıklanma rekoru kırar... 15 yıldır hiç değişmedi çilekli pasta klasiği...
Hazır pastaban içine pasta kreması ile bol çilek koyarak hazırladığım pastanın üzerini de şeker hamuru ile kapladım ve güllerle süsledim. 22 Nisan gecesi kutladık aynı zaman'da Sevgili arkadaşım Meltem'in oğlu Berk'in de doğum günü olunca ortak kutlamalar ve peşi sıra şenlik tadında kutlamalar yapıldı Burç, Berk ve Doğukan ile birlikte...
Ve canım oğlumun doğum günü pastası..

Doğum günü kutlamaları gün boyu da devam etti...

Sevgili Selma'nın eşi Necati için hazırlamış olduğu sürpriz doğum günü içinde can arkadaşlarım Burç'u da düşünüp ona da hazırlık yapmışlar...
Muhteşem bir masa hazırlamış Selma'cığım kocası  ve misafirleri için.




Sonra yaklaşık 40 küsür kişinin salona saklanıp bekleme süreci geçirildi.
Ve nihayetinde Necati gelip salon kapısını açınca bir alkış kıyamet ile şok...




Şok atlatıldıktan sonra tekrar bir hummalı çalışma başladı ama anlam veremiyordum ne olduğunu. Hatta pasta hazırlıkları yaparken 50 ve 51 olarak iki mum görünce niye 51 de aldınız diye sorup" fazladan bulunsun diye" şeklinde bir cevap alınca da gülüşmüştük... Meğer 51 aslında Burç'un 15 i imiş...




Ve doğum günü sahipleri..


 Bol sürprizli çok güzel bir partiydi. Yüreğinize sağlık canım  arkadaşlarım....

23 Nisan neşe doluyor insan!

Büyük devrimci Ulu Atatürk'ün Çocuklara armağan ettiği  bayramın kutlamaları yanında Canım Oğlum'un da doğum günü kutlamaları farklı mekanlarda devam etti gün boyu.
Sabah uyandığımdan itibaren pırıl pırıl bir havayla yollarda anne babalarıyla mutluluktan sekerek yürüyen çocukları gördüğümde hem eski günlere gidip çok duygulandım hem de gururlandım.
Burç'la atlaya zıplaya giderdik törene, iş dolasıyla gidemediğim törenler de oldu  içimde hep pişmanlık kalan. Küçücük suratların şiir okumaları, günlerce gösterilere hazırlanmaları, heyecanları... Kıyafet hazırlıkları,oldu olmadı telaşları... Ne keyifli günler.
Şimdi ise daha anlamlı böyle günler. Daha bir özel ülkesini seven insanlar için. O yüzden coşkusu  her zamankinden farklı sanki...
Her zaman ilkeleri ve sevgisiyle yolunda ışığında yürüyeceğimiz,  hiç tanımadığımız ama  büyük bir aşkla bağlandığımız  bu büyük insan  ATA'mıza tekrar teşekkür ediyor, böyle bir liderin dünyaya armağan ettiği
"23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı"nı bir gün gecikmeyle de olsa yürekten kutluyorum.
Sevgilerimle...

Zebra kek

Herkesler biliyormuş da bu keki bir ben bilmiyormuşum... 
Acayip fiyakalı. 
23 Nisan  Canım Oğlum'un doğum günü olunca şenlik havasından birkaç gün önceden hazırlıklara da başlarız hep. Malum 23 Nisan 'da çok önemli olunca ikisi bir coşkuyla kutlanır. Burç çok küçükken dışarılardaki tüm törenlerin kendine yapıldığını sanırdı ve bir prens edasıyla ortada dolaşır, bayrak  ve el sallardı. Sonra bunun bayram olduğu ve kendinin de bayram çocuğu olduğu gerçeği ile yüzleşti daha doğrusu büyüdü... 
Daha küçükken daha çok özenerek hazırlanırdık aslında. Yine de ben önceden gelen giden olur diye çalışmalara başladım.... 

Malzemeler: 
4 yumurta 
1,5 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı yağ
2.5 su bardağı un 
1 kabartma tozu
1 vanilya 
1 çorba kaşığı kakao 
Yapılışı: 
Klasik kek  hazırlama şeklinde hazırlanıyor. Önce yumurta ve şeker uzun süre çırpılıyor. Sonra içine süt ve yağ konup tekrar kısa bir süre karıştırılıyor. Un ve diğer ek katkılar konup karışımı ikiye ayırıyorum.  bir tanesine kakaoyu ekliyor diğeri sade kalıyor ve işin en eğlenceli kısmı bundan sonra başlıyor Ben kelepçeli kalıbı kullandım. İstediğiniz ile pişirebilirsiniz. Önemli olan ortası delik olan kek kalıbı olmasın. Önce  sade olandan bir kepçe döktüm.

 Sonra bir kepçe de kakoludan tam ortaya döküyorum. Tekrar sadeden bir kepçe ortaya, ve kakaolu tekrar.

 Bu şekilde tüm malzemeyi bitiriyorum ve 180 derece ısınmış fırında pişiriyorum.
 İşte sanat eseri gibi bir kek...
Görenler hayrete düşüyor. İçinin görüntüsünü çekememişim ama sizi temin ederim ki tam anlamı ile şaheser...
Bize oldu size de afiyet olsun...

Karnıyarık böreği


Akşam yemeğinde hemen bir veya iki yufka ile yapabileceğiniz hem şık hem de lezzetli bir börek bu. Tabii davetlerde de göz doldurur. 
Yapılışı da bir o kadar basit. 
Malzemeler:
 2 yufka (  3 kişi için fazla fazla yetti, 12 adet çıkıyor) 
Bir çorba kaşığı zeytinyağı ve bir bardak suyun karıştırılması ile yapılan ıslatma suyu
İçine;  soğanın kavrulup, kıyma ve bir kaşık salça koyarak, baharatlarla da çeşnilendirdiğim  kıyma harcı,
Süslemek için domates ve biber 

Bir yufkayı ortadan ikiye katlıyor ve yarım daire şeklindeyken üçken altı parçaya bölüyorum. İki kat olduğu için her bir üçgeni sulu ve yağlı karışımla ıslatıyorum ve iç harcını koyup sigara böreği sarar gibi sarıyorum.  
Tüm sarma işlemi bitince de orta kısımlarından keskin bir bıçak ile kesiyor ve üzerine bir dilim domates ve biber yerleştiriyor , yumurta sarısı sürerek  fırınlıyorum. 
Afiyetler olsun... 




Hindistan cevizi dolgulu kurabiye


Malzemeler:
3 su bardağı un
1 su bardağı pudra şekeri
2 yumurta
1 paket vanilya
yarım paket kabartma tozu
1 çorba kaşığı kakao
3 çorba kaşığı tereyağ ( dolu dolu)

Dolgu malzemesi
2 su bardağı hindistan cevizi
1 yumurta akı ( karıştırdığınızda birbirine yapışmayacak olursa bir yumurta akı daha ekleyebilirsiniz. Çünkü hindistan cevizinin yağ miktarına göre farklılık gösterebiliyor.)
2 çorba kaşığı toz şeker

Yapılışı:
Kurabiye hamurunu  hepsini karıştırarak hazırlıyorum. Ceviz büyüklüğünde parçaları elimle düzleştirip karıştırdığım dolgu malzemesinden bir ceviz büyüklüğünde alıp içine koyuyor ve uçlarını toplayıp elimde yuvarlıyorum.

Tüm malzeme bitince 180 derece fırında yaklaşık 15 dakika pişiriyorum. Sonuç mu acayip birşey oluyor....

Afiyet olsun.



Haşhaşlı revani

Sevgili Nur'cuğum yaptığında ilk defa yemiştim ve denemek için de sabırsızlanıyordum açıkçası. Tarif Nur'un değil, Oktay Usta'nın. Un koymadan yapılması ve galeta unu kullanılması bir fark yaratmış olduğundan tercih ettim. Sanki daha gevrek olacakmış gibi geldi. Nitekim öyle de oldu...


Malzemeler:
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı mavi haşhaş
2 su bardağı galeta unu
2 su bardağı irmik
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 çay bardağı sıvı yağ
1/2 çay bardağı süt
Şerbeti için :
2 su bardağı şeker
5 su bardağı su
Limon suyu birkaç damla
Kreması için:
1 lt süt
1 paket krem şanti
1 su bardağı şeker
3 çorba kaşığı ( dolu dolu ) nişasta
 1 çay kaşığı vanilya özütü

Yapılışı:
Önce şerbeti hazırlıyorum ve soğutuyorum. Her zamanki tatlı yapımında olduğu gibi biri sıcak biri soğuk olacak çünkü...
Yumurta ve şekeri  yaklaşık 5 dakika çırpıyorum. Krema kıvamına giren karışıma sırasıyla yağ ve sütü ekliyor  ve kısa bir süre karıştırıyorum. Sonra diğer malzemeleri de ekleyip oldukça koyu kıvamlı bir kek hamuru oluşturuyorum.
Yağlanmış kare borcama karışımı yayıyorum ve üzerini de düzleştirip her yerin eşit düzeyde malzmeli olmasını sağlıyorum.
Fırında 180 derece ısıda üzeri pembeleşene ve çatal sokulduğunda yapışmayacak kıvama kadar pişiriyorum.
Bu süreçte kremasını hazırlıyorum.  lt sütün 1 bardağını krem şantiyi hazırlamak için ayırıyor ve kalanını bir tencereye koyarak üzerine şeker, nişasta ve vanilya özütünü ekleyip devamlı karıştırarak bir muhallebi yapıyorum.
1 bardak sütle ise 1 paket krem şantiyi mikser ile çırpıp bir süre buzdolabında beklettikten sonra soğumuş olan muhallebinin içine katıp karıştırıyorum. Fırından çıkarttığım pişen kekin üzerine soğumuş olan şerbeti de döküyor ve soğumaya bırakıyorum. İki karışım da soğuduğunda kekin üzerine krema dökülüp bir süre daha soğutup dinlendiriyor ve sonra servis yapıyorum.
Mavi haşhaşın ağızda bıraktığı çıtırlık ve aslında şerbetli, ama sütlü de bir tatlı yiyormuş hissi ile herkese kocaman bir afiyet olsun diyerek tarifi sonlandırıyorum...

BlogOkulu Gadgets