9 Ocak 2013 Çarşamba

Likör bardaklarımın büfe bekçilikleri bitti.


Hemen hemen bütün evlerde büfelerde bekleyen ve  kırk yılda bir kullanılan likör bardaklarını farklı yiyecekleri servis ederken kullanıyorum.
Kimi zaman nar koyuyor yemek arasında veriyorum.
Kimi zaman da tadımlık tahin pekmez servisi yapıyorum.
Bu şık sunum ile misafirler tarafından beğeni alıyor olmakla birlikte, asıl olan bardakların bekçiliklerini sonlandırıyorum.

Dostlarla birlikte nice davetlerde bulunmak dileğiyle...

Yazın közlediklerim kışın soframda! Labneli patlıcan ve kırmızı biber


Yazın közlediğim patlıcan ve kırmızı biberleri dondurmuştum. Soğuk kış akşamında soframıza  ufak eklemelerle güzel bir çeşni oldu.
Dondurduğum malzemeleri çözdürüp içine 2 kaşık labne peyniri  koyup harmanladım . Üzerien kırmızı biber  koyup sıcak fırın içinde pişirmeden sadece biraz ısınmasını sağladım.
Sıcak ve huzurlu günlerde denemeniz dileğiyle...

Yeşil mercimekli fırında tavuk


Malzemeler:
1 su bardağı yeşil mercimek
8 parça kemiksiz tavuk kalça
1 çorba kaşığı acı biber salçası
1 sarımsak
Zeytinyağı 1 çorba kaşığı
Tuz , Karabiber
 Başemal sosu için :
2  çorba kaşığı  un
1 su bardağı süt
1 çorba kaşığı tereyağ
Üzeri için kaşar peyniri

Yapılışı:
1 su bardağı mercimeği suda su kaynayana kadar pişiriyorum ve kaynamaya başlayınca bu suyu döküyorum. ( kara bir su çıkıyor) Tekrar ocağa alıyor ve sıcak su ile yumuşayana kadar pişiriyorum.
Ayrı bir tavaya  zeytin yağına sarımsağı koyarak ısınmasını sağlıyorum. Isınmış olan tavaya tavukları koyuyor ve arkalı önlü pişiriyorum. ( Çok pişmesine gerek yok)
Bir sos tenceresinde tereyağ ile unu kavuruyor, sütü ve tuzunu  ekleyerek devamlı karıştırıyor ve başemal sosu da pişiriyorum.
Pişme işlemleri ayrı ayrı tamamlanınca fırın kabına önce mercimekleri alıyor, tavukları  koyuyor, tuz ve karabiberi ve 1 kaşık acı biber salçası ile harmanlıyorum. bu harmanlama tamamlanınca üzerine başemal sosu ekliyor ve fırına alıyorum. Yaklaşık 15 dakika 200 derece fırında piştikten sonra üzerien kaşar serpip , kaşarlar kızarana kadar tekrar fırına veriyorum.
Sağlıklı güzel günlerde denemeniz dileğiyle...

Vitray kurabiyeler

Bu kurabiyelerin yapılışını televizyonda Yeşil Elma programında Oktay Usta'da görmüştüm.
Dün ablamın dükkanına gittiğimde deskin üzerinde gelen müşterilere ikram için koyduğu şekerleri görünce, hemen kurabiye yapasım geldi. Ayrıca bugün de misafirliğe gelecek sevgili çalışma arkadaşlarıma da ikram için değişik bir kurabiye olsun istedim.

Malzemeler:
4 su bardağı un
1 su bardağı esmer ve beyaz şeker karışık ( veya hangisi varsa )
2 yumurta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Yarım paket margarin veya 2 dolu çorba kaşığı oda sıcaklığında tereyağ
1 çay kaşığı tarçın,
Çay kaşığının ucu ile toz zencefil
Küçük bonbon şekerler

Yapılışı :
Tüm malzemeyi karıştırıyorum ve oldukça yumuşak bir hamur oluşturuyorum.
Küçük parçalar alarak merdane yardımı ile açıyorum ve kurabiye kalıpları ile şekil veriyorum. Orta kısımlarında şekerler bulunacağı için  daha küçük bir kalıp ile ( ben su şişesinin kapağını kullandım) orta kısımlarını açıyorum. Ortalarına şekerleri  farklı renklerde birkaç adet koyuyorum.
185 derece fırında 10 dakika kadar pişiriyorum. Çıkınca şekerler sıcak olduğundan donuncaya kadar bekliyor ve sonra servis tabağına alıyorum. Zencefil ve tarçının güzel kokusu ile birlikte afiyetle hemen tüketiyoruz.




Ada için tütü yaptım!



Cumartesi gecesi Arzu'cuğum ile oradan buradan muhabbet ediyorduk. Konu nereden oraya geldi bilmiyorum ama Arzu ben anneyim adlı sitede tütü yapımını gördüğünü ve benim de Ada için bunu yapabileceğimi söyledi. Hemen araştırmaya ve ihtiyaç malzemelerine bakınmaya başladık. Gerçekten yapılabilir olması hemen kafamda şimşekler çakmasına neden oldu. En kısa sürede yapmalım derken, pazartesi yaptığım şehir turunda, tül ve lastiğin alınmasını hava muhalefeti sebebiyle erteledim. Zira dondurucu bir soğuk vardı veyolumun üzerinde tuhafiyeci de yoktu.  Ancak eve geldiğimde dikiş kutumda lastiği bulunca ve daha önce  eve gelen çiçeklerin etrafına sarılan tülleri  "lazım olur belki "(!) diye saklamam sebebiyle hemen harekete geçebildim.

Tülü yaklaşık iki parmak kalınlığında 30 cm uzunluğunda keserek işe başladım.

Lastiğin etrafına bu kesmiş olduğum tülleri aşağıdaki gibi düşüm atarak geçirdim.

Yan yana tüm kesmiş olduğum tülleri  yukardaki  gibi bağlayarak başladığım noktaya  gelene kadar devam ediyorum.

Ve  bitmiş hali...




Çevremizde hep erkek çocuğu olanlar olması sebebiyle, kız çocuklar ile ilgili sevdikleri, oyuncakları , kıyafetleri vs ile ilgili farkındalığım da yoktu açıkçası . Ama Yeşim 'in kızı ile birlikte, gözlemlerimde  şunu deneyimledim;
"Kadınların süse merakı genlerinde var!"
Büyümeleri sırasında şartlar ile bağlantılı olarak bu azalıyor veya artıyor.
Bir damlacık halleri ile parlak renklere yönelişleri, pembe ve tonları renkleri birbirine uydurma çabaları, takılara ve ojelere merakları, istediğini yaptırtıncaya kadar bağırmaları (!)  kız bebeklerin tipik özellikleri herhalde...

Bunu Ada'nın üzerinde de deneyince resmini paylaşacağım. Eminim çok güzel olacak...
Ada'ya sevgilerimle....

BlogOkulu Gadgets