29 Aralık 2012 Cumartesi

Susamlı Simit



Malzemeler:
1/2 paket  yağ
1 yumurta,
1/2 çay bardağı sirke,
1 çay kaşığı şeker,
1 çay kaşığından biraz fazla tuz,
alabildiği kadar un,
Bulamak üzere susam.

Yapılışı:
Oda sıcaklığındaki margarin, bir yumurtanın sarısı ve diğer tüm malzemeleri karıştırılarak yumuşak  bir hamur yapıyorum. Halka şeklini verip ayırdığım yumurta akına batırıp susama buluyorum. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak diziyorum. 185 derece fırında pişiriyorum.
Hepsi bu kadar. Çıtır çıtır ağızda dağılan kuru pasta kıvamında oluveriyor.
Çayın yanında atıştırmalık, afiyet olsun.

Yoğurt, Kaymak


Güzel bir sütle yapılan ev yapımı yoğurdun tadını unutmuşuz. Uzun yıllar yoğun çalışma  ve şehir hayatında sütçüyü  ve sütü bulmak, bulsak bile yapmak zor gelmişti açıkçası. Canım oğlumun bebekliğinde yapıyordum, sonra hep hazır kullandık. Aslında yoğurdu yapmak değil, sütü bulmak zordu çalışırken benim için.
Pastörize sütten de olmuyor malumunuz.
Hemen hemen her gün, hayatımıza giren tükettiğimiz yiyecekler ile ilgili olumsuzlukları tüm yayın organlarından yaşamımıza aldıkça ne yapacağımızı da şaşırmadık değil.  Hal böyle olunca arayışlarımı arttırdım.
Bu konuda bana yardımcı olan sevgili arkadaşım Yasemin'e teşekkür ediyorum. Sayesinde uzun yıllardan sonra gerçek süt ve yoğurt ile karşılaştık ve sütün üzerinde oluşan kaymakla.




Yoğurdu  hemen hemen herkesin bildiği usul yapıyorum. Borcam kullanıyorum ve ağzını kapatmıyorum. Mayalanma sırasında üzerine önce bir temiz tülbent seriyorum sonra üzerini sarıp sarmalıyorum. Maya olarak daha önce yaptığım yoğurdu ve probiyotik yoğurt Activia'yı kullanıyorum. Geceden yaparsam da sabaha kadar mayalanıyor. ( Yani ortalama 8 saat bekletiyorum.)
3 lt süt için 1 kutu Aktivia yoğurt, 4 çorba kaşığı daha önceden yaptığım yoğurt ve 1 tatlı kaşığı şekeri bir kase içine alıyorum. Ilınmış olan sütten bir bir kepçe kadar bu mayanın içine alıyor ve karıştırıyorum. Koyu bir ayran kıvamı oluşturuyorum. Borcamlara aldığım sütün mayalanma ısısı, parmağınızı soktuğunuzda 10 saniye yanmadan tutabileceğiniz sıcaklıkta olmadır.Ayran kıvamındaki mayayı kaplara göre eşit oranda paylaştırıyorum. Üzerinde oluşan kaymağı da zedelememek için kenardan kaşıkla mayayı sütün içine bırakıp, kaymağı dağıtmadan iç kısımda dairesel hareketler ile karışmasını sağlıyorum.
Mayalanma tamamlandıktan sonra dolaba alıyor ve kullanmadan önce min 3 saat de buzdolabında bekletiyorum.

Yaptığım yoğurtlar bazı zamanlar sulu olabiliyor. O zaman da yaptığım yoğurdu bir tülbentin içine koyup süzme yoğurt yapıyorum. Ev halkı bunu daha çok seviyor açıkçası...

Afiyet, bal , şeker olsun!






Sosisli börek demeti


 Sevgili yeğenim Merve'ciğim yapmış ve hemen benimle paylaştı. Dün yoğunluğum sebebiyle yayınlayamamıştım.
 Merve'ciğimi öpüyor ve tarifi hemen yayınlıyorum.  



Malzemeler:
*1 adet yufka
*4 adet uzun sosis
*1 adet yumurta
*2 çorba kaşığı yoğurt
*Kızarmak için zeytinyağı veya sıvıyağ.
Yapılışı:
1.Önce yumurta ile yoğurdu çırptım.
2.Yufkayı tezgaha açtım. Fırça yardımıyla yoğurt ve yumurta karışımının yarısını yufkaya sürdüm.
3.Yufkanın tam orta kısmına sosisleri uç uca gelecek şekilde uzunlamasına yerleştirdim.
4.Yufkanın bir yarısını, sosislerin üzerinden diğer yarısının üzerine gelecek şekilde katladım. Yufka tam yarım daire şeklinde olacak.
5.Yufkanın katladığımız kısmına kalan yumurta ve yoğurt karışımından sürdükten sonra, mümkün olduğunca sıkı bir şekilde, sosilerle beraber yufkayı yuvarlayarak rulo yaptım. Ruloya sosislerinde olduğu düz kenardan başladım.
6.Hazırladığımız ruloyu keskin bir bıçakla ikiye ayırdım ve bir tepsiye yerleştirdikten sonra buzdolabında bir gece beklettim.
7. Servisten hemen önce ruloları bir parmak genişliğinde dilimledim ve tavada kızgın yağda önlü arkalı kızarttım.. 
8.Dilediğimiz gibi süsleyip servis yapabiliriz..

Afiyeler olsun... 

Bileklik çalışmalarım No 1- 16


İnsan uğraşınca her şeyi yapar sözünü doğruladım!
10 marifet ve pinterestte gördüğüm bileklikleri boza deneye başladığım bileklik yapma hevesimi,  kısa bir sürede yaptığım, aşağıda göreceğiniz birçok bileklik modeli ile devam ettiriyorum.
Bileklik No 1 
Bileklik No 2
Bileklik No 3
Bileklik No 4
Bileklik No 5
Bileklik No 6

Bileklik No 7
Bileklik No 8
Bileklik No 9
Bileklik No 10

Bileklik No 11
Bileklik No 12

Bileklik No 13


Bileklik No 14
Bileklik No 15

Bileklik no 16
Farkındalığım bu konuda artınca her materyal benim için bileklik yapımında kullanılabilir oldu. Yapılışı çok zevkli ve çok kısa sürede de tamamlanabiliyor. Bu yüzden sıkılmama fırsat kalmıyor. Devamı da gelecek gibi görünüyor!



Ayakkabılarıma ışıltılar geldi.


Oldum olası sevdim ışıltıları. Bu nedenle de hep gözüm yeni parlaklıklar arıyor.

"10 Marifet"te gördüm bunu ve gördüğüm günden beri, ben de denemeliyim diye kıvranıyordum. 
Kafaya koyunca da yapılana kadar beni tırtıklayan bu düşünceden nihayet dün akşam itibarıyla çok şükür  kurtuldum. 
Duman'ın meraklı gözlerle izlediği çalışmam işte yılbaşında kullanılmak üzere hazır. 



Değişik oldu...  Bunu düşünenleri gönülden tebrik ediyorum.... 


Peynir yaptım



İlk deneme ve sonuç mükemmel.
Deneme olduğu için  az miktar süt ile yaptım. Peynir yapımı ile ilgili birçok yazı okudum. Mayalı ve mayasız     (sirkeyle  sütü kestirme yoluyla yapılan ) peynirlerden, evde elimin altında sirke olması dolayısıyla mayasız olanını denemek üzere işe koyuldum.

Oldukça eğlenceli de oldu.

1.5 Lt çiğ sütü kaynattım. Taşma noktasına geldiğinde içine bir tatlı kaşığı tuz koydum ve taşma işlemi hızlandı. Ocağı kıstım. Çorba kaşığı ile sirke koymaya başladım ve 4. kaşıkta kesilme işlemi gerçekleşti. Topaklar oluştu, açık yeşil - sarı arası bir peynir alt suyu göründü. Bir süzgecin içine tülbent yerleştirdim ve topakları süzdüm. Suyunu bir süre akıttıktan sonra üzerine ağırlık koyarak hem şekil almasını hem de suyunu iyice akıtmasını sağladım.
Yaklaşık 5 -6 saat sonra yenilebilir seviyeye geldi. Buzdolabında kısa süre saklanması  gerekecek sanırım. Zaten uzun süre kalacağa benzemiyor çünkü 1.5 kg sütten bir avuç dolusu peynir çıktı.
Benim için keyifli bir deneyim oldu. Size de tavsiye ederim. Ancak neredeyse hiç tuzu yok diyebilirim. Benim için sorun olmayacak ama biraz daha tuzu hissedilsin derseniz 1 tatlı kaşığından fazla eklemeniz gerekecek.
Ayrıca bu deneyimden sonra içine konulacak çeşniler ile farklı ve kendime özgü peynirler yaratacağımı söyleyebilirim. ( Çörekotu, ceviz, kurutulmuş domates gibi )

Afiyetler olsun efendim.

BlogOkulu Gadgets