27 Mayıs 2013 Pazartesi

Patates oturtma

 Sofrada patates oturtmasını görünce  "heyoo" diye sevinen bir benim kocam var sanırım.
Aslında çok sevilmesine karşın fazla yapılmaz bizde kilo kontrolü sebebiyle.
Belki de bu yüzden özleniyor.
Malzemeler :
1 kg patates
Yarım kg kıyma
1 büyük baş soğan
1 domates
1 çorba kaşığı biber salçası
1 sivri biber
zeytinyağı
Tuz, karabiber, kimyon
Yapılışı:
Patatesleri soyup bir parmak kalınlığında halka şeklinde kesiyorum ve kısa bir süre kızartıyorum. Kızarttığım patatesleri tencereye yerleştiriyorum.
Ayrı bir tencerede zeytin yağında soğanı kavurup üzerine kıymayı koyuyor ve kavurmaya devam ediyorum. Kavrulan kıymaya domates, salça, sivri biber ve baharatları ekleyerek pişiriyorum. Pişen kıymalı harcı patateslerin üzerine yayıyorum ve iki su bardağı su koyarak bir süre birbiriyle özleşmesi için pişiriyorum.
Afiyet olsun...

Zeytinyağlı girit kabağı dolması

Girit kabakları ile peynirli bir tarifi de hazırladım ama biraz aralıklı yayınlayacağım.
Malzemeler:
1 kg girit kabağı
iç malzemesi için:
3 orta boy soğan
1 su bardağı pirinç
1 tatlı kaşığı ( tepeleme) yenibahar
1 çorba kaşığı kuru nane
1 tutam dereotu
1 çay kaşığı tarçın
Tuz
2 çorba kaşığı şeker
1 paket dolmalık fıstık
1 avuç kuş üzümü
1,5  çay bardağı zeytinyağı
Yapılışı:
Kabakların  kapaklarını düzgünce kesip sonrasında kullanmak üzere kenara alıyorum. oyma aparatı ile ortalarını çıkartıp  doldurulmak üzere hazırlıyorum.
Sonra iç malzemesinin hazırlığına başlıyorum. Önce soğanları zeytin yağında dolmalık fıstık ile birlikte pişiriyorum.Sonra içine baharatları, şekeri ekliyor ve pirinci ilave ediyorum. En son kuş üzümünü de ekleyip bir bardak suda diri kalacak şekilde kısa bir süre pişirip suyunu çekmesi için ocaktan alıyor ve soğumaya bırakıyorum.
Soğuyan iç harcı kabakların içine dolduruyorum. (Yaklaşık bir parmak boşluk bırakarak doldurulmalıdır, pirinçler piştiğinde dışarı taşmasın diye )
Doldurulmuş kabakların daha önce kestiğim kapaklarını da üzerine oturtup tencerenin yarısına kadar su koyarak kısık ateşte pişmeye alıyorum.
Afiyet olsun...


Portakal kabuğu şekerlemesi

Bu tarifi tüm pasta, kek veya portakal ile yapacağınız her türlü tatlıda kullanabilirsiniz. Yapımı biraz zahmetli gibi gözükse de uzun süre  dayanıyor olması bu zahmeti kabul edilebilir kılıyor. Ben sıktığım portakalların kabuklarını da bu şekilde değerlendirmiş oldum. Asıl tarifi buradan aldım ve teşekkürlerimi iletmeden  edemeyeceğim. 
Portakalların kabuklarını beyaz yerlerini almadan çok ince bir şekilde kesiyorum. Bu iş için ben domates soyucu aparatını kullandım. Çok da başarılı oldu. İncecik bir dış kabuk elde ettim. Çıkarttığım kabukları suya koydum ve yaklaşık 2 gün boyunca aklıma geldikçe suyunu değiştirdim. Sonra bir tencereye alıp kaynattım. Kaynamaya başladığında suyunu tekrar değiştirdim ve bu işlemi de 3 kere tekrarladım. İyice acısı çıkan ve haşlanan kabukları robotta parçalara ayırıyorum ve  bir kavanoza, önce püreden bir miktar koyuyor üzerine şeker döküyorum. Sonra tekrar püre ve tekrar şeker ile katmanlar yaparak kavanozu kapatıyorum. Bu haliyle dolapta 3 gün kalıyor ve sonra kullanıma hazır. Uzun süre dolabınızda bekletebilirsiniz. 






Semizotu yemeği

Malzemeler:
4 bağ semizotu
1 soğan
1 tatlı  kaşığı domates salçası
1 domates
1 avuç pirinç
Tuz
Karabiber
2  yemek kaşık zeytinyağı
Yapılışı:
Semizotlarını yıkayıp kalın saplarını ayıkladıktan sonra sularının süzülmesi için kenarda bekletiyorum.  Tencerede soğanı kavurup içine domates ve salçayı koyarak bir süre daha pişiriyorum. Sonra semizotlarını küçük doğrayarak tencereye koyuyorum. Tencerenin altını kısıp kapağını kapatıyorum. Birkaç dakika içinde suyunu saldıktan sonra kapağı ve ocağın altını açarak üzerine pirinçleri koyup tuz ve karabiber de ekleyerek pişirmeye devam ediyorum. Suyunu çekene kadar pişiriyorum.  yoğurt ile servis ediyorum. Afiyet olsun...

Fındık ezmesi


Gerçek fındık ezmesi...
Katkısız ve çok lezzetli.
iki su bardağı fındığı tavada biraz yağı ve kokusu çıkması için kavurduktan sonra robota aldım ve üzerine iki çorba kaşığı kadar pudra şekeri ve 3 çorba kaşığı kadar zeytinyağı koydum. Robotta çekmeye başladım. Bir süre sonra iyice bulamaç oldu. Bunu bir kavanoza alıp buzdolabında bekletmelisiniz. Arada bir üzerinde çıkan yağı da karıştırarak servis yapabilirsiniz.
Fındık ezmesini seven bir canavar da varsa alın size çok güzel bir tarif...

Portakal kabuğunda jöle


Bu ara portakal fazlalığı olunca ben de  her şeyi değerlendirerek bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Bunu da defalarca gördüm. Kime ait bir fikir bilmiyorum ancak iyi düşünülmüş tebrikler... 
portakal kabuklarının içini iyice temizledikten sonra paket jöleyi paket üzerinde yazdığı  şekilde hazırlayıp kabukların içine koyuyorum. Donduktan sonra da dilimleyerek pasta , tatlılarının yanında servis edebilirsiniz... Özellikle çocukların çok beğenisini alacaktır. 
Afiyet olsun... 

İşkembe çorbası

Malzemeler:
Yarım kg işkembe
1 çay bardağı un
1 kaşık tereyağ
Kırmızı biber

Tuz
Limon

Yapılışı:
İşkembeyi eğer temizlenmiş almışsanız sadece birkaç kez yıkamanız yeterli. Yıkandıktan sonra tuz ve limon ile ovalayarak işkembeyi yaklaşık yarım saat de böyle bekletiyorum. Sonra küçük küp olarak doğrayıp düdüklü tencerede pişiriyorum. ( bazen pişirdikten sonra da kestiğim olabiliyor) Pişirdiğim suyu atmıyor ve çorbanın yapımında kullanıyorum. Bir kase içinde unu pişirdiğim su ile eziyor ve karıştırarak çorbaya ekliyorum. Koyulaşana kadar pişirmeye devam ediyorum. İstenilen koyuluğa ulaşıldığında kapatıyorum. Üzerine tereyağında kırmızı biberi biraz kızdırıp döküyorum. Sonra da sirke içine sarımsağı ezerek bir sos yapıyor ve servis sırasında isteğe bağlı konulması için yanına  bırakıyorum.
Aslında kayınvalidem terbiyelisini yapıyor. Bir yumurta sarısı ve bir limon suyunu karıştırıp çorbadan alınan sıcak su ile ısıların dengelenmesi işlemi yapılarak çorbaya katılması ile yapılan terbiye ile yapılabilir.
Afiyet olsun...

Bademli portakal reçeli

Malzemeler
Küçük portakallardan yaklaşık 20 adet
1 kg şeker
1 su bardağı soyulmuş badem
Portakallardan hazırlanış sırasında çıkan portakal suyu
2 adet kakule
Yapılışı:
Portakalların beyaz kısımlarını komple  çıkartıyorum. iç kısımlardaki beyaz yerleri de çıkarıp piştiğinde ağıza gelmemesi için çıkarabildiğim ölçüde ara zarlarını da çıkartıyorum. Bunları çıkartırken ister istemez suyu da çıkıyor. Çıkan portakal ve suyunun  üzerine şekeri koyuyor ve pişirmeye alıyorum. Pişme esnasında üzerinde oluşan köpükleri alıp atıyorum ve suyunu çekmeye başladığında kakule ve bademleri de koyup kısa bir süre daha pişiriyorum ve kapatıyorum. Pişme esnasında bir cam tabağa bir kaşık reçelden alıp soğutarak kıvam yoklamasını mutlaka yapmanız gerekir. Kakule de bu arada reçellere çok yakışıyor. İstemezseniz koymayabilirsiniz.

Etrafta mis gibi bir portakal kokusu ile portakal renginde bir reçeli sofralarınızdan eksik etmek istemeyeceksiniz.
Ağzınızın tadı bol ve afiyet olsun....

BlogOkulu Gadgets