30 Aralık 2012 Pazar

Yılın son Pazar kahvaltısı



Yeni yıla bir gün kala, yılın son Pazar kahvaltısında İsviçre'den gelen dostlarımızla bir aradaydık. Güzel bir sofra hazırlayayım dedim. Uzun yoldan geldiler ne de olsa. Fazla ses çıkartmadan erkenden hazırlıklarımı tamamladım.
Dışarıda puslu bir hava var. Az yağışlı. Ama temiz. İşte balkon görüntüm...

Evin içinde ise taze çay kokusu ile yeni yaptığım ( Daha önce tarifini vermiştim) poğaçaların eşsiz kokusu hüküm sürüyor. Tabii Duman da kokulardan ne yapacağını şaşırmış durumda..



Klasik peynir  ve zeytin çeşitleri ile çilek, vişne reçelleri ve bal var. Bunların dışında ;

Kalbim domatesler var.
Uzun domateslerden çapraz keserek yapıyorum.
Salatalıklara  krem peynir ile şapka koydum...















Krem peyniri de normal peyniri az bir süt ile robotta krema olana kadar çırparak yaptım ve krema sıkma aleti ile salatalıkların  üzerine sıktım.

"Tatlı yiyelim tatlı konuşalım"  sözünden yola çıkarak minik muffinleri  dün  gece yapmıştım. Klasik kek hamurundan minik muffin kalıplarında yaptım ve üzerine karamel sos ve  pasta şekeri ile süsledim.


Yaban mersinleri .....Bunları pazarda görünce dayanamadım aldım. Tadı değişik ama faydaları saymakla bitmiyor...

Muhammara... Tarifini  daha önce vermiştim. Bizde kahvaltıda çok beğeniliyor.



Havuçlu toplar . Tatlı olması için yaptım. Tarifini biraz sonra yayınlayacağım.


Hindi fümeler... Çok uzun zaman oldu salam ve türevlerini, almayalı. Ancak her zaman hindi fümeden alıyorum. Hem lezzetli hem de sağlıklı. Şarküteri isteğini de karşılıyor... 


Zeytin salatası ....

Sağlıkla  ve sevgiyle yediğimiz her yiyecek için Şükürler olsun diyor ve  sağlıkla, ağız tadıyla, huzurla daha nice kahvaltılarda  ve  yemeklerde dostlarla birlikte buluşmayı diliyorum.
Sevgi yanınızda olsun!

MUHAMMARA


Sevgili eniştemin görevi nedeniyle ablam da bir süre İskenderun'da yaşadı.Bu dönemde de o bölgenin zengin mutfağıyla tanıştı. Sonra da bizim tanışmamız gerçekleşti.
Bu mutfağın bize geçen en güzel yiyeceğidir belki muhammara. Yörede birkaç malzeme daha var içine koyulan ama her Türk gibi  ablam da imalat fazlası gördüğü şeyleri çıkartmış!
Ablamdan öğrendiğim bu özel karışım, farklı şehirlerde farklı isimlerle anılıyor ve içeriklerinde de ufak oynamalar var.
Piyasadaki hazır satılan ürünleri de denedikten sonra,bizim yaptığımızın, gerçekten her öğünde ve her sofrada rağbet gördüğünü deneyimledik.

İçine ceviz giren şeylerin kötü olduğunu da görmedim bu güne kadar !

Malzemeler:
2 çorba kaşığı acı biber salçası ( Antep ev tipi ) Biber salçası çok önemli, piyasadaki ev tipi yazan yoğun biber saşçası kullnılırsa daha güzel olacaktır.
1 çorba kaşığı domates salçası
1 küçük baş soğan
1 küçük boy domates
Biber salçasının tuzuna bağlı olarak tuz.
8 diş sarımsak
1 çorba kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı karabiber
Bir tutam kuru nane
1 çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı ceviz
Yapılışı:
Soğan ve sarımsaklar robotta doğranır. İçine diğer tüm malzemeler de konur ve robotta tekrar döndürülür.
Karışımın içine 1 su bardağı ceviz de eklenip çok kısa bir süre robotta döndürülerek cevizlerin çok parçalanmaması sağlanır. Servisten önce buzdolabında dinlendirilir.
Afiyet olsun...

Çerkez tavuğu


Çerkezlerin meşhur  yemeği ve Osmanlı mutfağının da eşsiz lezzetlerindendir. 19. Yüzyılda güzelliği ile meşhur olan Çerkez kızları, kendilerini istemeye gelenlere bu yemeği yaparmış. Yaptıkları yemek kendisi kadar güzelse de o kız istenirmiş. Bu nedenledir ki düğün gibi özel günlerin yemeği olarak sofralarda yer bulmuştur.
Ben de bugün, yeni yılı geçirmek üzere bize gelen sevgili İsviçreli dostlarım Helmut ve Uschi'yi daha önce hiç yemediklerini düşündüğüm bu lezzet ile tanıştırmak istedim.
Umarım beğenirler....

Malzemeler:
1 orta boy tavuk
8-10 dilim bayat ekmek
Tavuk suyu
5 diş sarımsak
2 su bardağı ceviz
Üzeri için tereyağ ve kırmızı biber
Tuz, karabiber
Yapılışı:
Tavukları haşlıyorum.
Bayat ekmek içini bir kabın içine alıp iyice ufalıyorum. İçine  ezilmiş sarımsakları, tuzu- karabiberi  ve dövülmüş cevizi ekliyorum. Tavuk suyunu azar azar ekliyorum. Bayat ekmeklerin iyice ıslanması ama boza kıvamında olması gerekli. Tavukları da didikliyorum ve bu karışımın içine katıyorum. Eğer çok katı olmuş ise bir kepçe daha tavuk suyu koyuyorum.
En son tereyağı ve kırmızı biberi eritip servis tabağının üzerine gezdiriyorum.

Her zaman portakal dilimlerinin üzerinde kereviz salatasını koyduklarını görmüştüm. Bugün de ben böyle servis yapayım dedim.
Afiyet olsun...

Antalya'nın Beyaz Barbunyası


Bu barbunya bir başka. İstanbul'dakiler bir kere denedi mi artık buraya geliş gidişlerde mutlaka götürmek istiyorlar. Tadı gerçekten çok güzel ve alacalı olanına göre de farklı. İyi ki tanışmışız... Antalya'nın ayrıcalıklı yiyeceklerinden bence...
Yolunuz Antalya'ya düşerse mutlaka deneyin derim...



Malzemeler:
1 kg beyaz barbunya,
3 orta boy domates,
1 orta boy soğan,
Tuz,
1 çorba kaşığı şeker,
Zeytinyağı,


Yapılışı :
Soğanı yemeklik doğruyorum ve zeytin yağında kısa bir süre pişiriyorum.Domatesleri rendeleyerek bir süre de bu şekilde kavuruyorum. Sonra barbunyaları koyuyorum. Düdüklü tencerede pişireceksem; sadece 1 bardak su ekleyerek sadece 10 dakika, normal tencerede ise üzerini 2 parmak geçecek kadar su ekleyerek yaklaşık yarım saat  kontrollü pişiriyorum.
soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz.


BlogOkulu Gadgets