18 Mart 2013 Pazartesi

Doğum günü


Can'ın doğum gününü Cumartesi kutladık. Hazırlıklar da birkaç gün öncesinden başladı tabii.
Cuma akşamı kurabiye imalatına başladım. 
Klasik tarçınlı kurabiye bu. 
Yani : 
1 su  bardağı pudra şekeri 
150 gr tereyağ veya margarin 
2 kaşık tarçın 
Aldığı kadar un 
2 yumurta 
2 çay bardağı buğday nişastası 
1 çay kaşığı karbonat ile tüm malzemeleri karıştırdım ve  kulak memesi kıvamında bir hamur oluşturdum. 
Bu hamurdan küçük parçalar alıp kolay açılabilmesi ve zemine yapışmaması için streç film  arasında merdane ile yaklaşık yarım cm kalınlığında açtım. Sonra iş hayvan şekilli kurabiye kalıpları ile hayvanat bahçemi oluşturmaya geldi. 



Yaklaşık 10 dakika 180 derece fırında  pişirdim.
Sonra Dr. Oetker'in her markette rahatlıkla bulabileceğiniz süsleme  tüpleri ile  üzerini renklendirdim. İşte hayvanat bahçem tamamlandı....


Aynı kurabiye hamurunun bir kısmı ile de üzeri şeker hamurlu kurabiyeler hazırlamak istedim. Bu sebeple kalp kalıpları kullandım. Bu kurabiyeleri belki kurdela ile süsleyebilirim diye de pişerken köşelerine delik açıp deliğin kapanmaması için kürdan sapladım. Piştikten sonra ise hazır şeker hamurunu ince bir tabaka merdane aynı kurabiye kalıbı ile kesip pişenlerin üzerine kapladım. Kaplama işlemi ince bir fırça ve biraz su ile kolaylıkla olabiliyor. Kalp kurabiyeleri yaparken bir kısmına da gül şekli vermiştim. Bunların da ortalarına birer şeker hamuru koyup renklendirdikten sonra kurabiyelerim  tamamlanmış oldu.

Can ile konuklar gelmeden oyun faslı başladı .....



 Akşam olduğunda hafif yağmur ve manzara karşısında kimseler gelmemişken sohbet ve  çay keyfi de yaptık...



Masa hazırlıkları da bir yandan devam ediyordu... 






Bu masanın son hali değil tabii. Bundan sonra ben de eklemeleri çekmeyi kaçırmışım. 
Sağlıklı, mutlu yaşlar geçir sevdiklerinle birlikte  küçük adam... 
Doğum günün kutlu olsun CAN !

Patlıcan salatası


Oktay Usta'nın programında gördüğüm ve hem yapılışı, hem sunumu ve hem de kolaylığı ile özellikle davet sofralarında yer alacak bir salata bu.
Malzemeler:
8 dilim tost ekmeği
yarım kg  sarımsaklı yoğurt
yarım kg patlıcan közleme ( ya hazır köz patlıcanları kullanabilirsiniz ya da közlendikten sonra yaklaşık yarım kg gelecek kadar patlıcanı kendiniz de közleyip kullanabilirsiniz)
Yarım demet maydanoz
1 su bardağı kornişon turşu ( küçük kesilmiş )
1 su bardağı mısır
1 su bardağı közlenmiş kırmızı biber
tuz
zeytinyağı
Yapılışı :
Ekmekleri küp şeklinde doğrayıp biraz kızarması için fırında bekletiyorum. Kızaran ekmekleri sunum kabının en altına dizip üzerine sarımsaklı yoğurdu döküyorum.  Ayrı bir yerde patlıcan, köz biber, mısır, turşuyu karıştırıyorum ve bu yoğurtlu karışımın ikinci katı olarak döküyorum. En üste ise ince kıyılmış maydanozları
koyuyorum. Mısır ve közlenmiş biberleri şekilli keserek süslemeler ile salatayı bitiriyorum. Afiyet olsun sizlere...


Sebze çorbası

Malzemeler:
Karnabahar, kabak, havuç, kırmızı biber, kırmızı soğan, brokoli, brüksel lahanası, patates
Bu sebzelerden her birinden ortalama bir avuç kadar miktarı 6 kişilik sebze çorbası için yeterli olacaktır.
5 bardak tavuk suyu
İsteğe göre tereyağ ( isterseniz diyet için koymayabilirsiniz)
Üzeri için her bir kaseye 2 tatlı kaşığı kadar çırpılmış  naneli yoğurt.
Tuz
Yapılışı:
Sebzelerin hepsini düdüklü tencereye koyuyorum ve üzerine su veya tavuk suyunu da koyup yaklaşık 10 dakika pişiriyorum. Sonra karıştırıcı ile tüm sebzeleri karıştırıyor ve servis ederken de üzerien iki kaşık yoğurt koyuyorum. Bu krema gibi bir değişik hava veriyor. Özellikle diyet yaparken çok sağlıklı ve  düşük kalorili bir yemek olarak rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Sevgiyle, afiyetle....
BlogOkulu Gadgets