25 Aralık 2012 Salı

Fırın sütlaç


Her hafta sütçümüzün getirdiği güzel sütü, yoğurt yapımında kullanırken bu hafta birazını ayırıp sütlaç yapmaya karar verdim.
Malzemeler :
1 lt süt
1 su bardağı pirinç
3 çorba kaşığı  buğday nişastası
2 su bardağı toz şeker ( şeker miktarını isteğe göre arttırabilirsiniz)
Yapılışı:
Pirinci 2 bardak suda haşlıyorum. Sütün içine şekeri koyup pişmeye alıyorum. Ara sıra karıştırarak şekeri eritiyorum. Haşladığım pirinci suyu ile birlikte süte katıyorum. Ayrı bir kapta bir miktar suda  nişastayı eritiyor ve karıştırarak  pişmekte olan süte ekliyorum.  Kısa bir süre sonra koyulaşmaya başlayacaktır. Toprak veya ısıya dayanıklı kaplara koyuyorum. Soğumaya bırakıyorum.
Soğuduktan sonra kapları fırın tepsisinin içine koyuyorum tepsiye de bir miktar su dolduruyorum. Fırının üst ısıtıcısını  ayarlayıp yaklaşık 200 derece sıcaklığa getirdiğim fırında üstünün rengi değişene kadar pişiriyorum.
Soğuduktan sonra isterseniz üzerine bir top dondurma da koyabilirsiniz...

Zeytinyağlı pırasa


Sırf  bazı yemekler için bulundururdu bakır tencereleri dedem. Tadına doyamazdım.Ya bakır tencereden ya da dedemin sihirli parmaklarından mı bilmiyorum ama şimdi  ben de  neredeyse tüm zeytinyağlıları düdüklü tencere  ile yapıyorum ve güzel oluyor. Uzun yıllar çalışma hayatının getirdiği pratiklik ve zamanı iyi kullanmak için tanıştığım düdüklü  tencere, mutfağımın baş tacıdır diyebilirim. En önemlisi de az su ile yiyeceklerin  tüm besin değerlerinin kaybolmadan pişmesi.  Kuşkusuz siz de kullanıyorsunuzdur. 
O halde benim Pırasa'ma buyurun. 
Malzemeler:  
4 adet pırasa 
3 adet havuç 
1 çay bardağı pirinç ( normal ebat çay bardağı ) 
1/2 çay bardağı zeytinyağı 
1 soğan 
Tuz, 1 çorba kaşığı toz şeker.
Yapılışı: 
Pırasaları ve havuçları soyuyor,yıkıyor ve süzüyorum.  Pırasayı 2 parmak ebadında, havuçları halka şeklinde  doğruyorum.  
Soğanı yemeklik doğruyor ve tencerenin en altına koyuyorum. Üzerine havuçları pırasaları koyuyorum. Tuzu ve şekeri ilave edip yağı koyuyorum. 1 çay bardağı pirinci ekliyorum. Düdüklü tencerede yapacaksam  1 çay bardağı suyu  ilave edip pişmeye alıyorum.Yaklaşık 8 dakikada pişecektir. Eğer normal tencerede pişirecek isem süre kısık ateşte 20 dakika ve konulacak su ise üzerine çıkacak kadar olacaktır.
Afiyetle...  

Birileri düşünmüş, ne güzel olmuş!

Tam olarak nerede gördüğümü hatırlamasam da fikri dahiyane bulduğumu söylemeden edemeyeceğim.
Ben de hemen kutularına fazla gelen baharatlar için kullanıma aldım.



Sizin de ilginizi çekecektir!

Evdeki meraklı ortağım DUMAN

Duman'la tanıştırayım sizi....
Tüm yemek ve el işi çalışmalarımda büyük bir merak ile her zaman yanı başımdadır. Merakla yaklaşmasını ve tedirgin hareketlerini görmeniz lazım.
Her kedi kendine münhasırdır ama Duman gerçekten farklı. Hem sevilmek istiyor hem de el temasından hoşlanmıyor. Yanımızda olmak istiyor ama kucağa çıkmayacak. Ani seslerden ürküyor.
Bebekliğinde aldık ve şu an 2 yaşına gelecek ama evde hala tedirgin. 




Değişik bir kedi  anlayacağınız. Suratta devamlı bir muzurluk var. 

Sadece eşimin kucağında  bizdekinden daha rahat. Buna özellikle ben kızmıyor değilim. Tüm yaramazlıklarına sevgiyle katlandığımız evimizin neşesi Duman'ı takdimimdir efendim.


Yılbaşı hediyesi kapı süsü




Sevgili ablacığım ile ordan burdan konuşurken konu kapı süsüne geldi ve her zamanki gibi birden alevlendik.
Nasıl yaparız ne yaparız derken ihtiyaçları aldım ve yapımına da hemen ablamın dükkanında başladık.
Yeni gelinimiz Seda'nın da eli değdi. Kurdela, keçe, toplu iğne, birkaç boncuk ve  yapıştırıcı ile yaptığım kapı süsü yılbaşı hediyesi oldu benden ablacığıma...
Değişik modelleri de hediye olarak gidecek birkaç arkadaşıma ...
BlogOkulu Gadgets