21 Temmuz 2013 Pazar

Şeftali reçeli

Yaz ayından kışa kalan en güzel tatlardan biri bence. Soğuk kış günlerinin erkenci sabahlarında tereyağ sürülmüş bir ekmeğin üzerine hayal edince dayanılmaz oluyor... 

Bir kilo şeftali
750 gr. şeker
Yarım limon

Yapılışı:
Şeftalileri soyup küp şeklinde doğruyorum ve üzerine şekeri ekleyip yaklaşık 4-5 saat bekletiyorum. Şeker ve meyvenin suyu çıkıyor ve önce hızlı sonra kısık ateşte pişirmeye başlıyorum. Üzerine oluşan köpükleri alıyorum ve yoğunluğunu kontrol ediyorum. Kapatmadan beş dakika önce yarım limon suyu sıkıp bir beş dakika daha pişirip kapatıyorum. Hemen tüketmeyecek isem küçük kavanozlara sıcakken koyup  tezgah üzerinde ters çevirerek kapağın  vakumlanmasını sağlıyorum.  Soğuyana kadar olduğu yerde bırakıyorum. Böylelikle uzun bir süre dayanabiliyor. Zira reçel kısa sürede özellikle de buzdolabı   haricinde kalır ise bozulabiliyor...

Ev yapımı "Ice Tea"

Çay benim olmazsa olmazım.
Soğuk çaya pek  sıcak bakmasam da en azından bu sıcaklarda ikram için bulunduruyorum.
Birkaç değişik versiyonundan sonra buna kara kıldığımı rahatlıkla söyleyebilirim.
Bir bardak demi bir litre suyla buluşturup içine yarım şeftali dilimliyorum ve buzdolabında dinlendiriyorum.
Ben şeker kullanmadığım için bu haliyle benim için tamam ama isteğe bağlı şeker ile tatlandırılabilir.
Limonlusu ve diğer meyveler ile yapılanları da tercih edilebilir. Benim tercihim kesinlikle şeftali, güzel bir aroma veriyor çünkü...
Sıcak günlerinizde serinletmek üzere afiyet olsun...

Vişne suyu

Vişneleri yıkayıp biraz şeker ile  (şeker miktarı tamamen size kalmış) beklettikten sonra suyunu sıkıyorum. Bu işlemi klasik elle kevgir yöntemiyle yapabileceğiniz gibi, katı meyva sıkacağını da kullanabilirsiniz. Bu şekilde buzlarla servis yapıyorum.
Sıcak günlerde soğuk sağlıklı meyve suyunuz hazır...
Afiyet olsun..


Pratik bilgiler 1- Limon tuzu

Şebeke suyu malum kireçli. Çaydanlık da bu sebeple sık sık kireçleniyor. Çoğu zaman sirke ile kaynatıp temizliyordum. Geçenlerde teyzem bir tutam limon tuzunu çaydanlığa koydu ve kaynar su ile bekletti.Çok da kısa bir süre ve hiç bir şey yapmadan ilk günkü gibi oldu... Sonuç beni ikna etti... Risksiz ve kolay olması dikkat çekici... 
Kireçli tüm alanlarda limon tuzu  ile su karışımını kullanabilirsiniz. 
Sevgiyle kalın... 




Vişne kompostosu

Kompostolar yazın vazgeçilmezi. Bir de kilo problemi olmasa...
Vişneleri  şekerle biraz beklettikten sonra üzerine su koyup kaynatıyorum. İçine başka hiç bir şey koymuyorum. Hepsi bu kadar... Sonra soğutup mükemmel tadın keyfini çıkarmak size kalıyor. Afiyet olsun...

Patlıcan salata


Malzemeler: 
Közlenmiş patlıcan 
2 domates 
1 salatalık 
2 biber
1 kırmızı soğan 
Maydanoz 
tuz, limon 
nar ekşisi
zeytinyağı
Yapılışı: 
soğan hariç tüm malzemeleri küp şeklinde doğruyorum. Soğanları jülyen kesip  tuzla hafifçe ovup tüm malzemeyi karıştırıyorum. Üzerine zeytinyağı, limon ve nar ekşisini isteğe bağlı olarak koyup servis ediyorum.




BlogOkulu Gadgets