9 Nisan 2013 Salı

Armutlu kahverengi kek

Malzemeler:
1 büyük boy armut
2 yumurta
2/3 su bardağı şeker
1/2 su bardağı yağ
1/2 su bardağı süt
1.5 su bardağı un
1/2 kabartma tozu
3  çorba kaşığı nesquik tozu
1 çay kaşığı rom özütü veya vanilya
Üzeri için
1/4 armut rendesi
1 çay kaşığı nişasta
1 çorba kaşığı şeker

Yapılışı:
Yumurta ve şekeri 5 dakika üzerinde çırpıyorum. Üzerine yağ ve sütü ekleyip kısa bir süre daha karıştırıyorum. Sonra un grubunu ekliyorum. Bir süre daha karıştırdıktan sonra çok minik doğradığım armutları ekliyorum.  Aslında kakao da eklenebilir ama farklı bir lezzet olması açısından ben bu sefer nesquik kullandım. En son rom özütünü ( artık tüm marketlerde bu sıvılara rastlanıyor, Dr. Oetker ) de ekleyip küçük kek kalıplarına paylaştırıyorum. 180 derece  önceden ısıtılmış fırında pişiriyorum. Bu arada üstünün glazürünü de hazırlıyorum. Armut rendesi nişasta ve şeker ile kısa bir süre pişirilip keklerin üzerine sürülüyor. Müthiş bir armut tadı oluyor.. Afiyet olsun...  


Bezelye yemeği

Taze bezelyeler çıktı ya  süper bir şey bu. Bayılırım çünkü bezelyeye...
Özellikle iri taneli olanlarına...
1 kg bezelye
150 gr kıyma veya 200 gr et
1 havuç
1 soğan
2 domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
zeytinyağı
yarım demet üzeri için dereotu
Yapılışı:
Zeytin yağında yemeklik küp doğradığım soğanları kavuruyor ve içine kıymayı ekliyorum. Kıyma ve soğan kavrulunca domates ve salçayı da ekleyip pişirmeye devam ediyorum.  karışıma havuçlar ve bezelyeler de ekleniyor ve üzerine çıkacak kadar su ile pişiriyorum. Pişen bezelye yemeğine dereotu serpip servis yapıyorum. Afiyet olsun...

Kısır

Hafta sonu  bahçe çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Ama bu hafta biraz tembellik ettik. Daha çok keyfe keder çalıştık yani... Tabii yemekler de buna göre oldu. Kısır yapalım kararını alınca işte ortaya bizim kedi gibi baktığımız ( malum diyet !) yukardaki resim çıktı..

Malzemeler:
Yarım paketten biraz fazla ince bulgur.( 8 kişi için )
2 orta boy soğan
1 bağ taze soğan
3 domates
1 demet maydanoz
kıvırcık salata ince doğranmış
2 yemek  kaşık tatlı biber salçası
2  yemek kaşık acı biber salçası
2 yemek kaşık domates salçası
1 yemek  kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı tuz
1 su bardağı zeytinyağı
2 limon suyu
nar ekşisi ( isteğe bağlı )
Yapılışı :
Bulgurları kaynar su ile sadece ıslatıyorum. Tencerenin ağzını kapatarak bulgurun şişmesini bekliyorum. Bu arada bir tavada yağ, küp doğranmış soğanları kavuruyorum. Soğanlar kavrulduktan sonra salçaları ekliyor ve bir süre de salçayı pişiriyorum. Tüm baharatları ekleyip Şişen bulgurun içine ekliyor ve karıştırıyorum. İyice karışan karışıma ince doğranmış yeşillikleri ekleyip limon ve nar ekşisini de  ekliyorum.  Vee servise hazırız...
Afiyet olsun...

Midye Börek


Her türlü içle hazırlayabileceğiniz şekli çok güzel olan bir börek bu. Çok zor ve zahmetli gibi gözükse de çok da kolay... 
Yufkayı dörde bölüyorsunuz. Her çeyreğin yuvarlak kısmının ortasından uca doğru bir büzme hareketi yapılıyor. Bu hareketten sonra iki ucu altta üst üste getirip hazırlanan harcı içine koyuyor ve sigara böreği sarar gibi sarıyorsunuz. sona geldiğinizde tepsiye ters çevirip koyuyorsunuz. Böylelikle midye şekli  üste geliyor. 

Ben tavuklu bir harç hazırladım.
İçine de süt, yumurta ve zeytinyağından oluşan bir karışım sürdüm.
Geçenlerde bir yemek programında seyrettiğim bu modeli önce yayınladım. Buna benzeyen başka börek sarma şekillerini da daha sonraki günlere saklıyorum...
Afiyet olsun...

Şevket-i Bostan

Malzemeler:
Yarım kg Şevketi bostan
250 gr kuzu eti
1 soğan
tuz
zeytinyağı
1 diş sarımsak
Terbiyesi için
1 yumurta sarısı 1 limonun suyu
Yapılışı:
Her zamanki gibi düdüklü tencere  ile pişiriyorum. Hem lezzetini çok yoğun alıyorum , hem de çok pratik. Zeytinyağını ısıtıp içine bir sarımsak atıyorum. Sonra hemen etler eklenip kavrulmasını sağlıyorum. Etler suyunu çekip kavrulunca soğanları ekliyor ve bir süre de soğanlarla kavuruyorum. İyice yıkadığım otları tencereye alıp kısa bir süre tencerede pişiriyorum. Bir bardak sıcak su koyup tencerenin ağzını kapatıyor ve pimi çıktıktan sonra yaklaşık 20 dakika pişiriyorum. Sürenin sonunda kapağı açıp bir kase içinde hazırlamış olduğum yumurta sarısı ve limonu da alıştırarak ekliyor ve çok kısa bi,r süre daha pişirip ( birkaç dakika ) servise alıyorum.
Afiyet olsun...

BlogOkulu Gadgets