17 Mayıs 2013 Cuma
Kadınbudu köfte
Kadınbudu köftenin farklı tarifleri olmasına karşın tüm çocukluğumda evde annemin yaptığı tarif benim için vazgeçilmez. Bu tarifi de annem babaannemin kız kardeşi sevgili Fahriye Teyzemden almış. Diğer tariflerdeki gibi kıymanın yarısı kavrulup da yapılmıyor. Öyle yapılanından çok daha etkili oluyor ( aldığım yorumlar o yönde çünkü)
Yarım kg kıyma
1 su bardağı pirinç haşlaması
Yarım demet maydanoz
2 yumurta
Tuz
Karabiber
1 soğan püresi
Kızartmak için zeytinyağı ve bulamak için yumurta
Yapılışı.
Tüm malzemeler karıştırılıyor ve oldukça yumuşak bir kıvamda bir köfte oluşuyor . Elimde büyük köfte şekli verip pişireceğim zamana kadar buzdolabında tutuyorum. Kızgın yağda yumurtaya bulayarak kızartıyorum.
Afiyet olsun...
Mini pizzalar
Malzemeler:
1 yaş maya
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı yağ
1 şişe soda
1 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı şeker
aldığı kadar un
iç malzemesi
Kıymalı iç harcı için
150 gr kıyma, tuz , karabiber, bir küçük soğan püresi,
1 biber, 1 tatlı kaşığı biber salçası
Sucuklu iç harcı için
1 çorba kaşığı biber salçası ( ılık su ile karıştırılarak yoğun ve sürülebilir bir kıvam elde edilmiş) içine bir tutam kekik, bir tutam sarımsak tozu koyup
sucuk dilimleri,
kaşar peynir rendesi
Yapılışı:
Mayayı süt ile eritip hamur karıştırma kabında diğer malzemeler ile buluşturup hamur oluşturuyorum ve sonrasında mayalanması için üstünü kapatıyorum. Mayalanma süreci sonunda küçük bezeler koparıp zeminde orta kısmını düzleştirerek mini pizzalarını hazırlıyorum.
Orta kısımlarına iç malzemesinden koyup yayıyorum ve sonrasında tepsi mayalanması olması için tepside bekletiyorum. Fırına girmeden önce de kenarlarına yumurta sarısı sürüp 180 derece fırında pişiriyorum.
sucuklu iç harcı yapmak için ise önce orta kısıma salçalı sos sürüyorum sonra da önce kaşarı sonra da üzerine sucukları yerleştiriyorum. Bu şekilde fırınlıyorum.
Afiyet olsun....
Karadut reçeli
Her yerde kocaman kara dutları görünce bir reçel yapayım her gün soframda olsun dedim ve 1 kg dutun üzerine ortalama 600 gr kadar şeker koyup kısık ateşte kaynatmaya başladım. Şeker eriyip sulanınca da ateşin altını biraz açtım ve karıştırarak pişirmeye aldım. Köpüklenme yapmadığı gibi kısa sürede de kıvam aldı. Kapatmaya yakın limon sıktım.
Özellikle süt kaymağı ile servis yaparsanız müthiş oluyor...
Afiyet olsun.
Sebzeli arpa şehriye pilavı
Malzemeler:
1.5 su bardağı arpa şehriye
2 çorba kaşığı tereyağ
1 çay bardağı doğranmış havuç
1 çay bardağı doğranmış kırmızı biber
1 çay bardağı doğranmış yeşil biber
1 çay bardağı doğranmış kurutulmuş domates
1.5 su bardağı tavuk suyu
Tuz
Yapılışı:
Tereyağında tüm sebzeleri soteliyorum. Sonra arpa şehriyeleri de atıyor ve bir süre kavuruyorum. Sonra tavuk suyunu koyup tencerenin ağzını kapatıyor ve kısık ateşte pişmeye alıyorum. Suyu takip edip çektiğinde demlenmesi için kapatıyorum ve üzerini örterek demlemeye alıyorum. ( Arpa şehriyeye göre bazen suyu az gelebilir,takip edip biraz daha ekleyebilirsiniz)
Afiyet olsun...
1.5 su bardağı arpa şehriye
2 çorba kaşığı tereyağ
1 çay bardağı doğranmış havuç
1 çay bardağı doğranmış kırmızı biber
1 çay bardağı doğranmış yeşil biber
1 çay bardağı doğranmış kurutulmuş domates
1.5 su bardağı tavuk suyu
Tuz
Yapılışı:
Tereyağında tüm sebzeleri soteliyorum. Sonra arpa şehriyeleri de atıyor ve bir süre kavuruyorum. Sonra tavuk suyunu koyup tencerenin ağzını kapatıyor ve kısık ateşte pişmeye alıyorum. Suyu takip edip çektiğinde demlenmesi için kapatıyorum ve üzerini örterek demlemeye alıyorum. ( Arpa şehriyeye göre bazen suyu az gelebilir,takip edip biraz daha ekleyebilirsiniz)
Afiyet olsun...
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)