21 Nisan 2013 Pazar

Pazı kavurma yatağında çılbır

Malzemeler:( 2 kişilik )
2 demet pazı
1 diş sarımsak
1 orta boy soğan yemeklik doğranmış
2 yumurta
1 su bardağı çırpılmış yoğurt,
Zeytinyağı
Tuz,
karabiber
Kırmızıbiber
Çılbır için kaynamış su
Yapılışı:
Pazıları yıkadıktan sonra doğruyorum ve az bir zeytinyağında bir diş sarımsak ve 1 soğan ile kavuruyorum.
 Bir tencerede  yaklaşık yarım lt suyu kaynatıyorum ve yumurtaları kaynayan suyun içine kırıp pişiriyorum.
Yaklaşık 4 dakika sonra pişen yumurtaları sudan alıp karabiber dökerek
 pazıların üzerine koyuyorum ve üzerine çırpılmış yoğurtu döküyorum. Kırmızı biber ile süslüyor ve servis yapıyorum.
Afiyet olsun...

Kuzu etli patlıcan

Malzemeler: 
750 gr. patlıcan 
7 adet chery domates 
3 adey sivri biber 
300 gr . kuzu eti 
1 tatlı kaşığı acı biber salçası 
zeytinyağı 
Tuz, karabiber, 
Patlıcanları çok az yağ ile kızartıyorum. Etleri tencerede bir süre  kavurduktan sonra içine yağda kızarttığım patlıcanları, çiğ haldeki biber ve domatesleri koyup  tuzunu koyuyorum. Salçayı su ile açıp içine karıştırıyor ve  pişiriyorum. 
En son karabiber döküp servis yapıyorum. Patlıcanı sevenler için süper bir yemek diyebilirim. 
Afiyet olsun... 


Zeytinyağlı iç bakla

İç bakla mevsimi ile birlikte ben de yapmadan edemedim.
Malzemeler:
1/2 kg iç bakla
1 soğan
1 tatlı kaşığı un
 tuz
 Zeytinyağı
1 çorba kaşığı ( silme ) toz şeker
Üzeri için dereotu
Yapılışı:
Her zamanki gibi düdüklü tencerede yaptım. Daha önce de söylediğim gibi zeytinyağlılar düdüklü tencerede çok daha lezzetli oluyor.
Soğanı zeytinyağında kavuruyorum. Sonra unu koyup iç baklaları da içine atıyorum. Tuz ve şekeri de ekleyip sıcak su koyarak tencereyi kapatıyorum. Çok kısa bir süre sonra pişiyor ve soğuduğunda dereotu ile süsleyerek servis yapıyorum.
Afiyet olsun...

Geri dönüşüm

Çoğu zaman  bir yere giderken yanımda  ufak hediyeler götürmek beni mutlu eder. Her zaman paylaşmanın katlanarak geri döndüğüne inandım.  Bazen evden götüreceğim bazı şeyleri ufak paketlere koymayı arzulasam da elimin altında materyal bulamıyordum. Geçen gün  sanal gezi sırasında birkaç ayrı sitede geri dönüşüm projesi olarak yapılmış bu dahiyane fikri görünce ben de evdeki kap kağıtları ile birşeyler yaptım. Şimdi küçük ve renkli hediye paketlerim var... 
Çok keyifli.. 






Peynir tabağı

Güzel bir şarabın yanında bir peynir tabağı iyi gider her zaman. Alman misafirlerimi de güzel bir  akşam yemeği için davet edince şarap ve peynir tabağı başlangıcı iyi olur diye düşündüm.
İnce örgü peynirlerden bulunca, daha önce yabancı bir sitede gördüğüm çubuk krakerlere peynir saçaklarından süpürge formu verilmesi işini de ekleyerek  hazırladığım tabağım. Çeri domatesleri ortadan bölüp üzerine lokmalık rokfor peynirleri koydum, Beyaz peyniri elimle yuvarlak bir form verip çörekotu ve kırmızı bibere bulayarak çeşnilendirdim.
Tabakta bulunan spiral hamurları ise milföy hamurunu yağlı kağıttan bir huni yaparak etrafına dolamak sureti ile pişirdim. Top peynirler için acayip bir külah oldu diyebilirim.


Afiyetle, sevgiyle .....

Modelli kesme aparatı.

Geçen ay  pasta malzmeleri satan bir dükkandan aldığım bu aparatı kabaca bir deneyeyim dedim. Resimde gözüken şekilde olacak mı diye denemeydi. Gerçekten çok başarılı bir aparatmış. Keserken iyi olmayacak hissiyatına kapılsam da sonuç iyidi. Kaldı ki ben milföyü oldukça  beklettiğim için kestikten sonra aktarma yaparken sorun yaşadım. Ama  aparat süper. Yapmadım ama özellikle elmalı poğaçalarda şık sunumlara imza atacak bir aparat olacak. Denemeyi yaptıktan sonra üzerine pudra şekeri serpip okuldan gelen oğluma servis yaptım ...
Yanında koca bir bardak sütle süper oldu... 





Davet vardı...


Geçtiğimiz hafta 7 kişilik samimi bir yemek için hazırlanmış bir masadan görüntülerle başlamak istiyorum yazıma.
Uzun süredir davet etmek için konuştuğumuz, karşılıklı bir türlü uygun zaman yaratamadığımız  üst komşularımızla güzel bir sohbet için buluştuk.
Mudo'dan aldığım kırmızı suplalarım ile hazırladım bu masayı. Fazla kalabalık olmasın diye içki bardaklarını servis masasına koydum. İsteğe göre servis yapılması açısından kolaylık oldu...



 Masada sadece iştah açıcı olarak; kuru kayısıların içini açıp soyulmuş badem koyarak hazırladığım tabak ile
 Zeytinyağı ile kuru domatesi taze kekik yaprakları ile çeşnilendirdiğim tabağım vardı.

Bir davet hazırlığında iki seçeneğiniz olur her zaman ya her şeyi bir ek masaya taşıyıp herkesin istediğini istediği kadar almasını sağlarsınız  ya da  tabakları önceden porsiyonluk olarak hazır edip misafirlerin gelişi ile birlikte hemen servis edersiniz. Birincisi biraz daha samimi olduğunuz davetlerde uygun oluyor açıkçası. Daha formal devam edenlerde ise servis önceden organize ile hayat kurtarıyor. Bu noktada seçilen menü çok önemli. Akışın aksamaması ve stresin olmaması için menü doğru belirlenmeli.
Dikkat edilmesi gereken unsurlar;
1- Menü bir concept içerisinde olmalıdır. Örneğin Türk  yemekleri ağırlıklı bir menüde farklı bir  mutfak kültürünün bir yemeği eklenmemelidir.
2- Menüde bulunan yiyecekler sizin sofradan uzun süre ayrılmadan servis edebileceğiniz şekilde önceden hazırlanabilecek olmalı ve bekleme süresince de hem görsel hem de tat olarak farklılık oluşturmayacak nitelikte olmalıdır.
3- Menüdeki  yemeklerin servislerinde  uzun süre masadan ayrılmamak için ısıları sabit tutacak reşo denilen altından ısı veren kapların kullanılması olabileceği gibi ( bu evlerde çok da uygun ve tercih edilebilir olmuyor ) elektrikli battaniye içinde muhafaza yöntemi de bir televizyon programında gördüğüm ve takdire şayan bulduğum bir yöntem.
Ben de geçen hafta üst komşularım için verdiğim yemek davetinde bu doğrultuda önceden hazırlıklarımı tamamladım.
Uzun yıllardır Almanya'da yaşayan sevgili komşularım Cengiz Bey ve eşi Barbara için Türk yemekleri ve mezeleri ağırlıklı bir menü oluşturdum.
Başlangıç için  servis kolaylığı olması açısından bir ordövr tabağı hazırladım.
Yoğurtlu havuç mezesini tabakta dağılıp kötü görüntü oluşturmaması için yufkaları nescafe fincanın tabağı büyüklüğünde yuvarlaklar keserek silikon muffin kaplarına yerleştirerek  fırında pişirdim. Böylelikle güzel bir çanağım oldu.( İçlerine pişerken ağırlıkla tam bir çanak oluşabilsin diye fasulye koydum ama gereksizmiş.)


Milföyleri kurabiye kalıpları ile çiçek şeklinde kestim ve üzerine yumurta sarısı sürerek pişirdim. Pişen ve soğuyan çiçeklerimin tam ortalarını elimle bastırarak çökerttim ve içlerine muhammara doldurarak tek lokmalık acılı mükemmel lezzetler oluştu.

Zeytinyağlı barbunyaları küçük kaselere koyarak tabağa yerleştirdim. Böylece yağları akıp diğer yiyeceklere karışmadı. 

Yoğurtlu pancar mezesini de likör bardaklarına koydum ve bu şekilde tabağa yerleştirdim. 
Limon dilimlerinin üzerine; bir su bardağı  haşlanmış ve kabukları soyulmuş nohutun içine 1 diş sarımsak, 1 tutam tuz, 1 çay kaşığı kimyon , 2çorba  kaşığı limon suyu, 2 çorba kaşığı tahini robotta karıştırarak krema kıvamına getirdiğim ve krema sıkma aparatı ile şekillendirerek sıktığım "HUMUS"u koydum. 


Zeytinyağlı dolma  ise spesiyalim olarak her zaman davetlerde benim soframda olur. 
Patlıcanları da farklı bir formda vermek istedim. Uzun ve ince kestiğim patlıcan dilimlerini arkalı önlü kızarttıktan sonra içine yine kızarttığım ve kabukları soyduğum biberleri sararak kürdan ile sabitledim. Üzerine de bir domates sosu hazırlayıp soslukla masada servis yaptım. 
Kırmızı biberleri de közledikten sonra ulo yapıp dereotu sağı ile bağladım. 
Sunumu  ile güzel bir ordövr tabağı oldu diyebilirim.
Ara sıcak olarak peynirli midye börek ( daha önce tarifini vermiştim) 
Ana yemek olarak, patlıcan beğendi yatağında   kremalı mantar soslu biftek  ( bunun tarifini ve resmini en kısa sürede vereceğim, resim çok kötü çıktığı için yayınlamayacağım) verdim. Ancak konuklarımın vejeteryan olduğunu öğrenmem  gecenin süpriziydi.  Ana yemek yanında salata ise hardallı patates salatası ve brüksel salatası idi. Bunlar kurtarıcı oldu diyebilirim. 
Hardallı patates salatası :
Yaklaşık bir kilo haşlanmış taze patates için  1 çorba kaşığı sirke, hardal, yarım paket krema,  küp doğranmış kornişon turşu, 3 adet taze soğan( ince doğranmış) 1 diş sarımsak,  1 çay bardağı mısır, 1 çay bardağı küp doğranmış kurutulmuş domates ve 1/2 çay bardağı zeytinyağını sos olarak karıştırıp haşlanmış patateslere ekleyerek yaptım. 

Tatlı olarak haşhaşlı revani hazırlamıştım ancak sevgili Barbara " Kasekuchen" yapıp getirince onu ikram ettim ve süperdi... 
Telaştan resimlerini alamadığım için yayınlayamıyorum. 
Keyifli bir sohbet ve güzel bir yemekti.  
Sevgiyle  kalın... 

BlogOkulu Gadgets