7 Mart 2013 Perşembe

Ekşili köfteli çorba


Malzemeler:
250 gr kıyma
1 çay bardağı pirinç
Tuz , karabiber
3 çorba kaşığı un
3 çorba kaşığı yoğurt
1 limon suyu
1 yumurta sarısı
Tuz
Tereyağ, kırmızı biber
Yapılışı:
Kıymayı tuz, karabiber ve pirinç ile yoğuruyor ve küçük misket köfte şekli veriyorum. Köfteleri una buluyor ve kaynar suya atarak bir süre pişiriyorum. Ayrı bir kapta unu ve yoğurdu  çok az su ile açıp kaynamakta olan çorbadan iki kepçe su alıp karışımın içine ekleyerek ısılarını den geliyorum. Isılar dengelemeden dökülür ise yoğurdun kesilme ihtimali yüksek olur.
Çorba kıvam aldıktan sonra, bir limon suyu ve bir yumurta sarısını bir kapta karıştırıp yine kaynamakta olan çorbadan bir kepçe su alıp ısı dengeleme işlemi yapıp karışımı çorbaya döküyorum. Bu terbiyeleme işleminden kısa süre sonra ocağı kapatıyorum. Servise hazır...
Köfteli çorbanın en güzel yanı ana yemek yerine de geçebiliyor olması...
Afiyetle...

Şakşuka

Malzemeler:
2 adet patlıcan,
3 adet biber
3 domates
1 diş sarımsak
Tuz
Bir çay kaşığı sirke
Bir tutam şeker

Yapılışı:
Patlıcanı soyup suda beklettikten sonra, küp küp kesip kızgın yağda kızartıyorum. Biberleri de kızarttıktan sonra ayrı bir yerde domates rendesini sarımsak, sirke, toz, şeker ile sos hazırlıyorum. Kızartma üzerine döküp servis yapıyorum. Afiyet olsun.

Kuskus salatası

Malzemeler:
1 su bardağı kuskus
1 su bardağından biraz az süzme yoğurt
1 çorba kaşığı mayonez
1 çay bardağı mısır
Kornişon turşu
Dereotu
Yapılışı.:
Kuskusu haşlıyorum. Sonrasında içine tüm malzemeleri koyup karıştırıyorum. Servise hazır.
Afiyet olsun...

Sürpriz kurabiye


Bu kurabiye tarifini sevgili Zeynep'ten, yine çocuklarımız için çıktığımız turnuva yolculuklarının birinde öğrenmiştim. Sanırım Muğla'ya gidiyorduk. 5 anne bir transporter kiraladık ve şoför olarak da arkadaşımızın kardeşi bize eşlik etti. Yolculuk boyu hem yemek konuştuk, hem de diyet, nasıl bir çelişkiyse bu...
Çok keyifli, asla unutamayacağımız anılarla yüklü bu yolculuk sırasında bir benzincide dinlenirken Zeynep çıkardı bu kurabiyeleri bagajdan, önce yok falan denildi, sonra çay- kahve yanının değişmez parçası oldu.
Uzun süre bayatlamadan kalabiliyor. Dolayısıyla evde her daim bir kurabiye kavanozunda bulundurabilirsiniz.

Malzemeler de çok basit,
Yağ,un, fındık. Dışını bulamak için toz şeker ve tarçın.
Unu ve yağı kendi isteğinizi göre ayarlıyoruz. Önemli olan kulak memesi kıvamını bulmak. Dolayısıyla ölçü vermeyeceğim. Şeker de kullanılmıyor. Kulak memesi kıvamından sonra ise işin sürpriz kısmı geliyor. Küçük parçalar alıp  elinizde yuvarlıyorsunuz ve içine bir adet fındık gömüyorsunuz. Sonra 180 derece ısınmış fırında pişmeye giriyor. Altı pembeleştiğinde çıkartıyorsunuz. Bu aşamadan sonra çok hızlı olunması lazım. Fırından çıktığında hemen şeker ve tarçın karışımına bulamak gerekiyor. Soğuduğunda yapışmıyor çünkü. Hepsi bu kadar....
Sevdiklerinize güzel paylaşımlarda ikram etmeniz dileğiyle...

Gül böreği

Malzemeler:
1 kg yufka
İçi için:
yarım kg kıyma
1 soğan
tuz,
karabiber,
maydanoz
ceviz
ıslatmak için bir bardak süt
yarım bardak sıvı yağ
1 yumurta

Yapılışı :
Yufkaları açıp dörde bölüyorum. ıslatmak için hazırladığım yağ, süt ve yumurta karışımı ile her bir parçayı ıslatıyorum.
İçi için pişirmiş olduğum , soğan kıyma , ceviz maydanoz karışımından bir miktar her bir parça üzerine alıp yayıyorum. Çok koyulmasına gerek yok dağınık olarak durur ise sarıldığında içi oldukça dolu oluyor.
Her bir parçayı uç kısımları içe katlanıp sigara böreği sarar gibi, geniş kısmından dar kısmına doğru sarıyorum. Sonra bir köşesini içe katlayıp dairesel hareket ile etrafında döndürüyorum ve gül şekli oluşuyor. Açıkta kalan uç kısmını ise gövdeye kürdan ile tutturuyorum.
Sonra ister kızgın yağda kızartın ( ben bunu öğle yaptım, çünkü okuldan gelen oğlum bekleyemeyecekti)
ya da üzerine yumurta sürüp fırına verin.
Kızarttığınız börekleri yuğurt ile servis ederseniz de sosyete mantısı  deniyor...
Adının ne olduğu çok da önemli değil aslında tadı çok güzel ....
Afiyet olsun size de ....


Erik reçeli



Malzemeler:
1/2 kilo angelik eriği
1 kgdan 1 bardak eksik şeker
Birkaç damla limon suyu
5 adet karanfil
4 adet kakule
Yapılışı:
Erikleri yıkadıktan sonra çekirdeklerini çıkardım ve dilimledim. Tencereye su koymadan üzerine şeker ile bıraktım ve kısık ateşte şekerin erimesini sağlıyorum. Sonra ocağın altını biraz açıyor ve meyvenin pişmesini sağlıyorum. Bu aşamada bir bardak kadar su ilave ediyorum. Reçel kıvamını alınca içine birkaç damla limon sıkıp pişmeyi sonlandırıyorum. Kakulenin ve karanfilin uyumuna şaşıracaksınız . İnanılmaz bir tat oluyor....
Afiyet olsun...

BlogOkulu Gadgets