13 Ocak 2013 Pazar

Badem ezmesi ve Antep fıstık ezmesi



Bu tür bol kalorili yiyeceklerden çok yapmamak en iyisi. Çünkü evde oldukça herkes tüketmek istiyor.
Az yapmak en güzeli. Bu sebeple ölçüleri bu doğrultuda vereceğim.
Her ikisi için gerekli olan şerbet:
1 çorba kaşığı şeker,
2 çorba kaşığı su

Badem şekeri için;
2 avuç badem
Soyulmuş bademleri robotta un haline getiriyorum. Cezvede yaptığım şerbetten 2 tatlı kaşığı kadar bu unun içine koyuyorum. Devamlı karıştırarak hamur kıvamına getiriyorum. Dağılma oluyor ise şerbetten çok çok az akıtmanız gerekecek. Hamur kıvamını alınca streç film içine koyup uzun bir rulo yapıyor ve 15 dakika buzlukta bekletiyorum. Çıkartıp belli aralıklarla kesiyor ve servis tabağına alıyorum.

Antep fıstığı için :
250 gr toz antep fıstığı içine hazırlamış olduğum kalan şerbetten az bir miktar döküyor ve 1 çorba kaşığı da pudra şekeri ekliyorum. Hepsini kaşığın tersi ile devamlı karıştırarak sert bir katı hamur haline getiriyor ve karışımı streç film içine yayıp, rulo yapıyorum.15 dakika buzlukta dinlendiriyor ve belli aralıklarla kesiyorum.
Servis tabağına alıyorum.
Çok şeker koymuyorum, benim tercihim. Daha şekerli olması için hamur haline getirirken pudra şekeri ekleyebilirsiniz.
Küçük ikramlıklar  misafirlerinizin çok ilgisini çekecek.

Meyvelerle çikolata fondü


Pazar akşamı herkes kendi halinde bir şeylerle uğraşıyordu. Meyve servisini daha eğlenceli hale getirmek için
çikolata fondü kabını hazırladım ve meyve şöleni ile Föndü başına toplanmalar başladı.






İstediğiniz meyve ile biraz çikolataya ihtiyacınız olacak. İlla fondü kabınız da olması gerekli değil, çikolatayı benmari usulu eritip donmadan kısa bir sürede istediğiniz meyvaya bulayarak yiyebilirsiniz.

Çocukların çok ilgisini çekeceğine eminim...
Keyifli anlar geçirmeniz dileğiyle...

Menemen



Samsun'a varmadan yaklaşık 20 -25  dakika öncesinde Türkiye'nin en güzel menemenini yiyeceğiniz yol kenarındaki sağlı sollu restaurantlarla karşılaşacaksınız. Hiç tereddüt etmeden girin ve yiyin. Çıktığınızda asla pişman olmayacaksınız aksine yemekle birlikte yediğiniz diğer ikramlar ve misafirperverlik aklınızdan hiç çıkmayacak. Benim öyle oldu en azından.

Bugün  kahvaltıda  yaptım. İç malzemesini hazırladıktan sonra ( soğanı kavurdum, biber ve domates ile pişirdim)  fırın kabına alıp yumurtaları kırdım ve  fırına verdim. Çok kısa bir süre sonra bu görüntüdeydi.

Pazar kahvaltımızın çeşitlemesi oldu...

Kış Çorbası


Yoğurt çorbasının bir çeşitlemesi aslında bu çorba . Ancak çok besleyici ve kış için de ideal.
Malzemeler:
1  çay bardağı buğday haşlanmış
1 çay bardağı haşlanmış nohut
2 su bardağı yoğurt
4 çorba kaşığı un
1 adet büyük boy haşlanmış havuç
1 bardak tavuk suyu
1 yumurta sarısı
Tuz
2 çorba kaşığı tereyağ
Nane, kırmızıbiber

Yapılışı:
Yoğurdu, unu ve yumurta sarısını ocağa koymadan karıştırıyorum. İçine tavuk suyu ve suyu da koyuyorum. Sonra ocağa alıyorum ve devamlı karıştırarak pişirmeye başlıyorum. Biraz kıvamlanmaya başladığında haşlanmış buğday, haşlanmış nohut ve haşlanmış ve ezilmiş havucu ekliyorum. Karıştırmaya devam ediyorum. İyice kıvamlandığında ocaktan alıyorum. Ayrı bir küçük tencerede tereyağını eritip içine nane ve kırmızı biberi koyup biraz fokurdadığında çorbanın üzerine boca ediyorum.
Sevgiyle, afiyetle tüketmeniz dileğiyle. Kışınız güzel geçsin...

Enginar dolması



Benim pazara çıkmam çok tehlikeli. Ne bulsam dayanamayıp alıyorum. Taze enginarları da görünce dayanamadım yine.
Eskiden kışın zor bulunurdu enginar ama artık her sebze ve meyveye  her mevsim ulaşılıyor. Ne kadar sağlıklı kısmından bahsetmeyeceğim bu bambaşka bir tartışma konusu, zaten her gün tüm medya kuruluşlarında mutlaka bu konuda bir yayın görüyoruz.
Sadece tarif verip kaçıyorum...
Malzemeler:
3 adet taze enginar (  sayı kişi sayısına göre artabilir, malzemeleri de bu oranda arttırmanız gerekir)
1 orta boy soğan
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığından biraz fazla toz şeker
Zeytin yağı
Bir avuç pirinç
Üzerini süslemek için dereotu.
Yapılışı:
Enginarlar satın alınana kadar  tuzlu limonlu suda beklediği için  yaklaşık yarım saat normal suda bekletip limonlu suyun çıkmasını sağlıyorum.
Zeytin yağında soğanı kavuruyorum. Tuzunu ekliyorum. Enginarları oyuk kısımları görünecek şekilde tencereye oturtuyorum. Şekerini koyuyor ve üzerinine çıkacak kadar sıcak su ekliyorum. Bir süre ağzı kapalı pişiyor. Yumuşamaya başladığı anda pirinçleri enginarların üzerine gelmeyecek şekilde boşluklara atıyorum ve suyunu çekene kadar pişiyorum. Enginarları servis tabağına alıp tencerede kalan karışımı eşit olarak enginarların ortasına yerleştiriyorum. dereotu ile süslüyor ve soğuyunca servis ediyorum.
Afiyet olsun.


Otlu krepler


Kahvaltı ayrı bir zevkle hazırlanıyor. Herkes uyurken yapılan hazırlıkların, hele de sessiz olma çabalarının tadına doyulmaz benim için...
Ailenin ev içinde yükselen güzel kokulara karşı koyamayıp yavaş yavaş masanın olduğu yere doğru toplanması ise Pazar kahvaltılarının en güzel yanı ...

Kahvaltı için yapılan güzel yiyeceklerden biri de otlu krep,
( 6 adet krep için )
Malzemeler :
2 yumurta
1 su bardağı un
1 su bardağı süt
Bir tutam tuz
dereotu ve maydanoz istenilen kadar

Yapılışı :
Yumurtayı tuzla çırpıyorum. Üzerine un ve sütü koyup çırpıyorum. İçine ince kıyılmış yeşillikleri koyuyorum. Krep tavasını ısıtıyor ve karışımdan bir kepçe döküyorum. Krep tavasını sağa sola sallayarak krep hamurunun tavaya eşit olarak yayılmasını sağlıyorum. Arkalı önlü pişiriyorum. Pişenlerin içine krem veya Labne peynir sürüp rulo yapıyorum. Ruloları ortadan ikiye bölüp servis tabağına diziyorum.
Size de afiyet olsun...

BlogOkulu Gadgets