20 Mart 2013 Çarşamba

Kabak sandalı



"Biz her gece mehtaba çıkardık.....
Sandallarımız neşe dolar, zevke dalardı...."
Ne güzel bir şarkıdır bu... Ben de kabakları pişirirken mırıldandım dün akşam. 

Akşam yemeği hazırlıkları sırasında bir de kabak ekleyeyim  menüye diye çok kısa sürede yaptığım güzel bir diyet yemeği aslında. 
Hem kıymalı hem peynirli versiyonunu yaptım ki ev halkı hangisini yemek isterse yesin diye...

Önce kabakları  ortadan ikiye böldüm ve içlerini oyarak çıkarttım. sonra kabakları tencere içinde bir metal sepet içinde buharda haşladım. Kısa sürede zaten yumuşuyor. Çok fazla yumuşamamasına dikkat edilmelidir. 
Ayrı bir yerde  lor, maydanoz ve dereotunu karıştırıyorum.  bir ufak tencerede de küçük bir soğanı  birkaç damla yağda kavurup kıyma ekliyorum. İçine bir pırasa ve bir de havuç doğrayarak böyle bir harç hazırlıyorum. 
Pişen kabakları bir fırın kabına koyup  içlerine peynirli harç ve kıymalı harç koyup kaşar rendesi ile üzerlerini örtüyor ve kaşar pişene kadar fırına sürüyorum. Hepsi bu kadar. 
Yağ yok, un yok dolayısıyla diyet için süper bir tarif bu ... 
Afiyet olsun... 




Domatesli pilav


Malzemeler: 
1 büyük su bardağı baldo pirinç 
1 büyük çay bardağı domates rendesi 
1 dolu çorba kaşığı tereyağ 
tuz 
Pirinç konulan bardakta 1.5 bardak su 

Yapılışı: 
Pirinci yıkayıp suyunu süzüyorum. Pilav tenceresinde tereyağ tuz ve domatesi kavuruyorum. Domates suyunu biraz çekince ve toparlanınca pirinci ekliyor ve kısa bir süre kavuruyorum. Sonra suyunu ekleyip kısık ateşte pişmeye bırakıyorum.  
Pilav suyunu çekince demlenmeye bırakıyorum ve üzerine bir temiz bez örterek hem sıcak kalmasını hem de demlenmesini sağlıyorum. Sonra servis zamanı... 

Taze fasulye



Malzemeler:
1 kg taze fasulye
100 gr kıyma
1 soğan
2 domates rendesi
tuz
bir tutam şeker
zeytinyağı
Yapılışı:
Fasulyelerin kılçıklarını mutlaka temizlerim. Taze bile olsa. Bir tane bile kenarından kılçık çıkarsa tüm yemek zevki bozulur çünkü. Yaz sebzelerinin içinde belki de en sevilenindendir taze fasulye de. Bizim evde de çok yapılır hem zeytinyağlısı hem de bu hali.
Kenarları dikkatlice çıkartılan fasulyeleri uygun boyutlarda  kesip küçülttükten sonra yıkıyorum ve sularının iyice süzülmesini sağlıyorum.
Az bir zeytinyağında 1 küp doğranmış soğanı kavurup içine kıymayı ekliyor ve kavurmaya devam ediyorum. Kavrulan kıyma ve soğana domates rendesini de ekleyip domatesi de bir süre pişirdikten sonra fasulyeleri koyuyor ve yaklaşık on dakika bu şekilde kavuruyorum. Bu aşamada karıştırmak gerekli fasulyelerin ısı ile biraz rengi değişmeli. Sonra düdüklü ile pişirecek isem tuzunu ve şekerini koyup yaklaşık çok az su ile, eğer normal tencerede pişirecek isem de üzerine çıkacak kadar su ile pişiriyorum. Tercihim her zaman düdüklü tencereden yana...
Dumanı üzerindeyken servise sunuyorum. Afiyet olsun...

Kakaolu kek

Bu kekin başına neler geldi bir bilseniz. Tüm sabote girişimlerime rağmen kabaran ve tadı da tam not alan bir kek oldu..
Malzemeler:
4 yumurta
1.5 su bardağı şeker
1 su bardağı  zeytinyağı
1 su bardağı süt
3 su bardağı un
2 çorba kaşığı kakao
1 kabartma tozu
8-10 damla vanilya özütü ya da 1 paket vanilin
Yapılışı:
Şeker ve unu  uzun süre çırpıyorum. Sonra yağ, süt ekleyerek kısa bir süre daha çırpıyorum. Sonra kuruların hepsini kakao hariç eleyerek ekliyorum. karışımın yarısını sade haliyle  kalıbın altına döküp kalan yarısına kakaoyu ekleyip karıştırdıktan sonra  sade karışımın üzerine döküyor ve 180 derece ısınmış fırında kapağını hiç açmadan pişiriyorum. Üzerini ister kakaolu glazür ile, ister eritilmiş çikolata ile süsleyebilirsiniz. Bu haliyle de kalsa oldukça güzel...
Afiyet olsun....

BlogOkulu Gadgets