Ne zamandır yapmayı istediğim bir yemekti. Blogun ilk yemeği olması dolayısıyla da özel oldu....
Malzemeler:
5 adet bostan patlıcanı
1/2 kg kuzu dana karışık kıyma
8-10 arpacık soğanı
4-5 biber
4-5 diş sarımsak
2-3 orta boy domates
Tuz, karabiber, 1 kaşık domates salçası, isteğe göre yağ
Yapılışı;
Patlıcanlar yıkandıktan sonra 3 parmak aralıklarla enlemesine kesilir. Başa yakın kısımları inceldiğinden ve tepsiye dizerken hem görünüm hem de hareket alanını bozduğundan ben kullanmadım. Böylelikle her bir parça birbirine yakın ebatlarda oldu. Patlıcanları daha sonra yaklaşık 15 dakika kadar tuzlu suda bekletmeye alıyorum.
Bu süre zarfında kasaptan özel olarak hazırlattığım kuzu ve dana karışık yarım kg kıymayı tuz, karabiber ve kırmızı biber ile iyice yoğuruyorum. Patlıcanların suyunu süzüp yuvarlak ( bu ölçüler için yaklaşık 40 cm çapında ) tepsiye dizme işlemine başlıyorum. Patlıcanların arasına ceviz büyüklüğündeki karışım kıymamı koyuyor ve bu işleme elimdeki malzeme sonlanana kadar tepside saat yönünde dizerek devam ediyorum. Ortada boş kalan alana, domatesleri dörde bölerek, arpacık soğanlarını aralara yerleştirerek, sivri biberleri de üzerlerine kapatarak süslemesini bitiriyorum. Yarım çay bardağı suyun içinde 1 kaşık salçamı erip patlıcan çiçeğinin üzerine gezdiriyorum. Son olarak tepside rastgele yerlere 4-5 ( isteğe göre arttırılabilir ) sarımsakları bırakıyorum.
Üst kısmını folyo ile kaplayıp önce yaklaşık 40 dakika folyo ile birlikte 200 derece fırında pişmeye bırakıyor, sonra da folyoyu çıkartıp 220 derecede 15 dakika daha kızarmaya bırakıyorum. Verdiğim sıcaklık dereceleri ve süre, sizin fırınınıza göre farklılık gösterebilir. Bu sebeple arada bir pişerken kontrol etmenizi tavsiye ediyorum.
Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder