Fırından geldiği gibi resimledim.
Zira çok kısa bir süre sonra bu hali görüntülemek mümkün değil.
Daha önce duyduğum farklı versiyonlarını da tadımladığım HERSE ile yerinde yapılışı ile ilk tanışmam diyebilirim.
Fırınlarda yapılıyor.
Parça kuzu et ve buğday( yarma) ana malzemesi. Sonra tuz ve su. Bu kadar gibi gözükse de bu kadar kolay değil. Yaklaşık 8 -10 saat pişiyor. Tabii bu süre içinde de suyunun takip edilmesi gerekiyor.
Özellikle bayramlar ve özel günlerde, ailelerin toplandığı zamanlarda yapılıyormuş.
Sabah yeniyor. Bu şekilde bir kültür var Akşehir'de.
Bu zamanlarda fırınların önünde herse tencere kuyrukları oluşuyor.
Çok garibime gitti ilk gördüğümde. Fırının önüne tencereler üzerine isim yazılarak bırakılıyor. sabah da yine aynı sırada alınıyor.
Fırıncının müşterisi bittiğinde fırının sıcaklığı ve sabaha kadar süren ısısı ile herse tencereleri içeri sürülüp arada suları kontrol edilerek pişiriliyor ve dayanılmaz bir lezzet çıkıyor buradan. Fırıncı gece gelip tencereleri kontrol ettiği için de fırıncı için zahmetli bir iş bu.
Sabah sabah yenir mi demeyin gördüğünüz manzara karşısında beklemek pek mümkün değil.
Akşehir ile ilgili kapsamlı bir yazı zaten yayınlayacağım.Herse'ye "önden buyurun" dedim sadece...
Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder