Günlerdir devam eden kıyamet senaryolarında olduydu olacaktı derken beklenen saati de atlattık.
Maya-lanmadık ama benim poğaçam gayet iyi mayalandı!
Denemenizi tevsiye ederim. Nefis kokusu ile pazar kahvaltılarınızın vazgeçilmezi olacak.
SODALI YUMUŞACIK POĞAÇA
Malzemeler:
1 bardak ılık süt
1 bardak yağ
1 şişe soda (soğuk
olmayacak)
1 adet yaş maya
1 tatlı kaşığı tuz
2 çorba kaşığı toz şeker
Aldığı kadar un
İç malzemesi:
Peynirli maydanoz karışımı, zeytin veya patates harcından istediğinizi kullanabilir ya da piştikten sonra içine istediğiniz malzemeyi koyabilirsiniz.
Yapılışı :
Mayayı ılık sütün içinde eritiyorum. Derin bir hamur karıştırma kabına öncelikle 2
bardak unu koyup tüm malzemeyi karıştırıyor ve un takviyesi ile ele hafifçe
yapışan bir hamur oluşturuyorum. Ele hafif hafif yapışması normal. Burada unu
eklemeyi kesiyorum. Hamuru, üzerine
temiz bir bez örterek oda ısısında minimum 2 saat dinlenmeye bırakıyorum. Mayalanma bu süre içinde devam ediyor ve
bekleme süresinin sonunda hamuru oldukça
gelişmiş olarak buluyorum.
Bundan sonra ceviz büyüklüğünde aldığım parçaları avucumda
açıp içine hazırlamış olduğum harcı koyuyor ve açık kısmı kapatıyor ve elimde
yuvarlıyorum. Tepsiye yağlı kağıt koyup
üzerine yaptığım bu topları aralıklı olarak diziyorum. Yaklaşık yarım saat de
tepsi içinde bekliyor ve burada da mayalanma devam ediyor. Fırına vermeden önce yumurta sarısı sürerek
üzerinin renginin değişmesini sağlıyorum. İstenirse çörek otu veya susam ile
de süslenebilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 15 dakika
pişiriyorum.
Çayınız hazır olsun. Sıcak sıcak yumuşaklığına ve tadına
doyulmuyor… Yani oğlum öyle düşünüyor!
Kısa sürede de tükeniyor.
Sevgiyle yiyin…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder